Cynamon to zdecydowanie moja ulubiona przyprawa. Mogłabym ją dodawać do każdego deseru i śniadania, a nawet do wytrawnych potraw. Zapach wypieków cynamonowych w domu całkowicie mnie relaksuje i jedyne czego mi brakuje to kawy i ciepłego kocyka. Ciasteczka cynamonowe powstały z myślą o Świętach Bożego Narodzenia. Ja jednak bardzo często przygotowuję je także w ciągu całego roku, ponieważ ledwo upieczone, znikają w kilka minut.
Są chrupiące, mocno cynamonowe z dodatkiem kawy zbożowej, lub jeżeli wolisz tej z kofeiną. Ciasteczka cynamonowe przygotujesz bardzo szybko. Zaledwie po 10 minutach masz już wyrobione ciasto. Ciasteczka uformujesz w kolejne 10 minut, a upieczesz w jedyne 20 minut. Z jednej porcji ciasta możesz przygotować aż 30 ciasteczek.
Ciasteczka cynamonowo-kawowe
Porcji
30
porcjiCzas przygotowania
20
minutesCzas pieczenia
20
minutesKalorie/100g
433
kcalSkładniki
400 g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka)
220 g masła
200 g cukru białego
180 g cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
opakowanie cukru z wanilią lub 1cm pasty waniliowej
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra-dół.
- Ubij masło na puszystą masę.* Następnie dodawaj po łyżce cukru, najpierw białego, później brązowego.
- Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodawaj po jednym jajku.
- Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kawę, przyprawy, cukier waniliowy)* przesiej przez sitko i dodaj do masy maślanej. Wymieszaj wszystko za pomocą końcówki z hakiem.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę ciasteczka. Możesz je formować za pomocą gałkownicy do lodów lub odmierzać porcję ciasta za pomocą zwykłej łyżki, a kulki formować ręcznie.
- Ciasteczka piecz w nagrzanym piekarniku przez minimum 20 minut do lekkiego zarumienienia. Genialnie smakują z Chai Latte 🙂
Wskazówki
- Jeżeli używasz pasty waniliowej, dodaj ją bezpośrednio do masła podczas ubijania.
- Jeżeli dodałaś/eś już pastę waniliową do masła, nie dodawaj cukru do suchych składników.