Ciasteczka cynamonowo-kawowe

ciasteczka kawowo cynamonowe

Cynamon to zdecydowanie moja ulubiona przyprawa. Mogłabym ją dodawać do każdego deseru i śniadania, a nawet do wytrawnych potraw. Zapach wypieków cynamonowych w domu całkowicie mnie relaksuje i jedyne czego mi brakuje to kawy i ciepłego kocyka. Ciasteczka cynamonowe powstały z myślą o Świętach Bożego Narodzenia. Ja jednak bardzo często przygotowuję je także w ciągu całego roku, ponieważ ledwo upieczone, znikają w kilka minut.

Są chrupiące, mocno cynamonowe z dodatkiem kawy zbożowej, lub jeżeli wolisz tej z kofeiną. Ciasteczka cynamonowe przygotujesz bardzo szybko. Zaledwie po 10 minutach masz już wyrobione ciasto. Ciasteczka uformujesz w kolejne 10 minut, a upieczesz w jedyne 20 minut. Z jednej porcji ciasta możesz przygotować aż 30 ciasteczek.

Ciasteczka cynamonowo-kawowe

Difficulty: Łatwe
Porcji

30

porcji
Czas przygotowania

20

minut
Czas pieczenia

20

minut
Kalorie

433

kcal

Składniki

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 3 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka)

  • 220 g masła

  • 200 g cukru białego

  • 180 g cukru brązowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • opakowanie cukru z wanilią lub 1cm pasty waniliowej

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra-dół.
  • Ubij masło na puszystą masę.* Następnie dodawaj po łyżce cukru, najpierw białego, później brązowego.
  • Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodawaj po jednym jajku.
  • Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kawę, przyprawy, cukier waniliowy)* przesiej przez sitko i dodaj do masy maślanej. Wymieszaj wszystko za pomocą końcówki z hakiem.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę ciasteczka. Możesz je formować za pomocą gałkownicy do lodów lub odmierzać porcję ciasta za pomocą zwykłej łyżki, a kulki formować ręcznie.
  • Ciasteczka piecz w nagrzanym piekarniku przez minimum 20 minut do lekkiego zarumienienia. Genialnie smakują z Chai Latte 🙂

Wskazówki

  • Jeżeli używasz pasty waniliowej, dodaj ją bezpośrednio do masła podczas ubijania.
  • Jeżeli dodałaś/eś już pastę waniliową do masła, nie dodawaj cukru do suchych składników.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*