Bożonarodzeniowa klasyka. Miękkie, korzenne, lekko kakaowe pierniczki na bazie miodu. Udekorowane lukrem wyglądają po prostu przepięknie i elegancko. Pięknie prezentują się na świątecznych stołach, jako dekoracja.
W moim domu nie ma możliwości upieczenia jednej partii. Pierwsza zawsze idzie na “spróbowanie”, a każda następna może być zachowana na Święta. Dzieciaki uwielbiają dekorować pierniczki słodkimi cukiereczkami, posypkami i lukrem. To największa frajda. Pierniczki z tego przepisu, od razu po upieczeniu są miękkie i gotowe do wcinania.
Miękkie pierniczki z kakao
Porcji
30
porcjiCzas przygotowania
20
minutesCzas pieczenia
10
minutesKalorie/100g
378
kcalSkładniki
400 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru pudru
140 g miodu (ja wykorzystałam akacjowy)
1 jajko
60 g masła
2 łyżki przyprawy do piernika
10 g kakao
pół łyżki sody oczyszczonej
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół.
- W garnuszku umieść miód, masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy piernikowej.
- Do miski przesiej mąkę z sodą. Następnie wyrabiając lub miksując na wolnych obrotach wlewaj powoli ostudzoną masę piernikową. Następnie dodaj jajko i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą końcówki haka do miksera.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wycinaj pierniczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
- Pierniczki studź na kratce. Pierniczki możesz zacząć dekorować, gdy są całkowicie wystudzone.
- Do dekoracji pierniczków możesz wykorzystać zwykły lukier lub lukier królewski.