makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym cieście

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam wszystko co makowe. Drożdżówki z makiem, makowe ciasteczka i oczywiście makowce. Tradycyjnym polskim makowcem jest zawijaniec, który przygotowuję co roku na Święta Bożego Narodzenia. Jednak w tym roku postanowiłam przygotować nowy typ makowca, na kruchym cieście. Mieści się w nim jeszcze więcej maku, a to jest właśnie to co uwielbiam!

Mocno kruche ciasto na spodzie oraz masa makowa z bakaliami pokryta kruszonką lub kruchymi ciasteczkami. To właśnie tradycyjny makowiec na kruchym cieście, za którego dam się pokroić 🙂

Jeżeli chodzi o bakalie użyte do masy makowiec, tutaj masz całkowitą dowolność. Możesz użyć orzechów włoskich, laskowych, migdałów, suszonych fig, suszonej żurawiny oraz rodzynek. Właściwie ilość bakalii również jest dowolna, jednak pamiętaj, żeby nie dodawać ich za dużo, tak aby masa makowa nadal smakowała makiem 🙂

Makowiec na kruchym cieście

Porcji

30

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Czas pieczenia

1

hour 
Kalorie/100g

539

kcal

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 300 g mąki

  • 200 g masła

  • 150 g cukru pudru

  • 4 żółtka

  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią

  • Masa makowa
  • 350 g mielonego maku

  • 40 g mąki

  • 4 jajka

  • 90 g masła

  • 270 g cukru

  • posiekane bakalie (orzechy włoskie, laskowe, migdały, suszone owoce – żurawina, figi, rodzynki)

Wykonanie

  • Kruche ciasto
  • Wszystkie składniki umieść w mikserze i, używając końcówki z hakiem, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Składniki możesz też oczywiście zanieść ręcznie.
  • Ciasto podziel na dwie części i zawiń każdą w folię spożywczą.
  • Masa makowa
  • Zaparz mak, zalewając go gorącą wodą.
  • Posiekaj bakalie. Ja użyłam garści orzechów laskowych, garści żurawiny, garści orzechów laskowych i garści rodzynek.
  • Po ostygnięciu odciśnij nadmiar wody za pomocą gazy lub ściereczki. Możesz też zostawić mak na drobnym sitku na całą noc.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Żółtka oddziel od białek i utrzyj w mikserze z cukrem na puszystą, białą masę. Do masy dodawaj po łyżce maku, miksując na wolnych obrotach. Następnie dodaj miękkie masło, posiekane bakalie oraz przesianą mąkę. Wymieszaj do połączenia
  • W międzyczasie rozwałkuj jedną połówkę ciasta na grubość około 3 mm i wyłóż na blachę 25cm x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut.
  • Gdy kruche ciasto będzie się piekło, ubij białka na sztywną pianę i dodawaj powoli do masy makowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  • Następnie rozwałkuj drugą część ciasta na placek lub powycinaj ciasteczka za pomocą foremek o ulubionym kształcie. Ja wykorzystałam różnej wielkości foremki gwiazdki.
  • Masę na makowiec wylej na podpieczony kruchy spód i przykryj rozwałkowanym plackiem lub ciasteczkami. Piecz całość w nagrzanym piekarniku przez 60 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 12h.
  • Makowiec na kruchym cieście możesz udekorować lukrem, kandyzowaną skórką pomarańczową oraz sypkim makiem.

2 komentarze

  1. Piękny i apetyczny ten makowiec. Mak podobno na święta trzeba jeść, bo obiecuje dobrobyt na kolejny rok. Tego się trzymajmy ;). Dużo słodkości i pomyślności na te święta i nowy rok!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*