Zupełnie nowe, jesienne, orzechowe smaki, czyli biszkopt orzechowy na orzechach włoskich. Wzmocniłam go odrobiną gorzkiej czekolady, co nadało biszkoptowi lekki czekoladowy smak. Zajrzyj koniecznie do przepisu, a nie pożałujesz 🙂
Do tej pory orzechów włoskich było u mnie dość mało, dodawałam je jedynie do owsianki i przyznam, że nie za bardzo przepadałam za deserami orzechowymi. No, może poza ciasteczkami migdałowymi 😀 Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie eksperymentowała 🙂 Przygotowałam dla Ciebie przepis na prosty i szybki biszkopt orzechowy z nutką gorzkiej czekolady.
Biszkopt orzechowy
Porcje
20
porcjiCzas przygotowania
50
minutesKalorie/100g
403
kcalSkładniki
7 jajek w rozmiarze M
200 g cukru
100 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
110 g orzechów włoskich zmielonych lub posiekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
- Jajka ubij z cukrem na białą puszystą masę.
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia.
- Do mąki dodaj posiekane lub zmielone orzechy włoskie oraz startą na małych oczkach gorzką czekoladę.
- Do ubitych jajek dodawaj z partiach wymieszane suche składniki i mieszaj delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.
- Dno formy lub rantu o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do formy wylej gotową masę na biszkopt i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 50 minut lub do suchego patyczka.
- Gdy biszkopt będzie już gotowy, wyjmij do z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmij biszkopt z formy, uprzednio lekko odcinając, za pomocą noża, krawędzie biszkoptu od formy.
- Biszkopt świetnie nadaje się jako baza do tortów 🙂