Biszkopt orzechowy

biszkopt orzechowy

Zupełnie nowe, jesienne, orzechowe smaki, czyli biszkopt orzechowy na orzechach włoskich. Wzmocniłam go odrobiną gorzkiej czekolady, co nadało biszkoptowi lekki czekoladowy smak. Zajrzyj koniecznie do przepisu, a nie pożałujesz 🙂

Do tej pory orzechów włoskich było u mnie dość mało, dodawałam je jedynie do owsianki i przyznam, że nie za bardzo przepadałam za deserami orzechowymi. No, może poza ciasteczkami migdałowymi 😀 Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie eksperymentowała 🙂 Przygotowałam dla Ciebie przepis na prosty i szybki biszkopt orzechowy z nutką gorzkiej czekolady.

Biszkopt orzechowy

Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

50

minutes
Kalorie/100g

403

kcal

Składniki

  • 7 jajek w rozmiarze M

  • 200 g cukru

  • 100 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej

  • 110 g orzechów włoskich zmielonych lub posiekanych

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 20 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Jajka ubij z cukrem na białą puszystą masę.
  • Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Do mąki dodaj posiekane lub zmielone orzechy włoskie oraz startą na małych oczkach gorzką czekoladę.
  • Do ubitych jajek dodawaj z partiach wymieszane suche składniki i mieszaj delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Dno formy lub rantu o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Do formy wylej gotową masę na biszkopt i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Gdy biszkopt będzie już gotowy, wyjmij do z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmij biszkopt z formy, uprzednio lekko odcinając, za pomocą noża, krawędzie biszkoptu od formy.
  • Biszkopt świetnie nadaje się jako baza do tortów 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*