deser aperol spritz

Deser Aperol Spritz

Kończąc miesiąc pod tytułem “Alkohole w deserach” przedstawiam Ci ciekawy sposób na wykorzystanie Aperolu i Prosecco w deserze. Odrobina skorki pomarańczowe, bita śmietana oraz krucha warstwa czekoladowa stworzyły deser delikatny, a zarazem procentowy.

Na moim blogu znajdziesz kilka inspiracji w ramach deserów w alkoholem. Są to między innymi Panna Cotta z Whisky oraz torcik pistacjowy na bazie likieru pistacjowego.

Długo zastanawiałam się jaki deser wykonać w następnej kolejności. Jako smakoszka likierów i wina, chciałam pierwotnie pójść w tym kierunku. Jednak docelowo moje smaki poszły w stronie Aperolu i Prosecco, które łączą się w tradycyjny drink Aperol Spritz, dodatkiem pomarańczy i wody gazowanej. Osobiście uwielbiam go pić w upalne, wakacyjne dni.

Deserz Aperol Spritz posiada trzy warstwy. Pierwszą wykonaną z ciasteczek oreo. Drugą z bitej śmietany z mascarpone i odrobiny skórki pomarańczowej w formie musu śmietankowego. A ostatnia warstwa to właśnie galaretka Aperol Spritz w połączeniu z sokiem pomarańczowym. Wszystko udekorowałam świeżymi borówkami, oraz miętą z własnego ogródka. Wypróbuj koniecznie ten przepis, a nie pożałujesz!

Deser Aperol Spritz

Porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

5

minutes
Kalorie/100g

295

kcal
Czas całkowity

35

minutes

Będziesz potrzebować :
– dwóch kieliszków lub szklanek,
– małego garnuszka,
– miksera z końcówką do ubijania,
– blendera,
– szpatułki cukierniczej.

Składniki

  • Warstwa czekoladowa
  • 80 g gotowych lub domowych ciasteczek Oreo

  • 20 g masła

  • Mus śmietankowy ze skórką pomarańczową
  • 120 g śmietany 30%

  • 20 g cukru pudru

  • 20 g mascarpone

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

  • 1/2 łyżeczki żelatyny + woda do namoczenia

  • Galaretka Aperol Spritz
  • 100 g Prosecco

  • 50 g Aperolu

  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy

  • łyżeczka cukru pudru

Wykonanie

  • Warstwa czekoladowa
  • Ciasteczka Oreo zmiel na proszek w blenderze, a następnie przełóż do miseczki.
  • Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
  • Czekoladową mieszankę rozłóż po połowie na dnie każdego kieliszka / szklanki.
  • Wstaw do lodówki na czas przygotowywania musu.
  • Mus śmietankowy ze skórką pomarańczową
  • Żelatynę namocz w odrobinie wody (jedynie do przykrycia żelatyny).
  • W mikserze umieść śmietanę, mascarpone oraz cukier puder i ubij na 3/4. Śmietana nie powinna być do końca ubita, wówczas zachowa konsystencję delikatnego musu zastygnięciu.
  • Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj jej skórkę na tarce z drobnymi oczkami lub obierz specjalnym nożykiem. Jeżeli używasz nożyka, wówczas paski skórki musisz drobno posiekać.
  • Żelatynę roztop na małym ogniu lub w mikrofalówce. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do zagotowania się żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości żelujące i proces namaczania będziesz musiał/a powtórzyć.
  • Roztopioną żelatynę wlewaj powoli do ubitej śmietany, cały czas mieszając rózgą lub szpatułką. Wymieszaj do połączenia.
  • Na końcu dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Wlej po połowie musu śmietankowego do każdego kieliszka / szklanki i wstaw do lodówki na minimum 2h lub do całkowitego zastygnięcia.
  • Galaretka Aperol Spitz
  • Żelatynę namocz w odrobinie wody (jedynie do przykrycia żelatyny).
  • Wyciśnij sok pomarańczy i przelej go przez sitko, aby pozbyć się drobnych kawałków pomarańczy.
  • Do garnuszka wlej Aperol, Prosecco, przefiltrowany sok z pomarańczy oraz cukier puder i postaw na małym ogniu. Lekko podgrzej, ale nie gotuj! Jeżeli zagotujesz mieszankę, wówczas minimum 80% alkoholu wyparuje z deseru i jego smak nie będzie już tak dokładnie oddany.
  • Do gorącej mieszanki Aperol Spritz dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  • Całość odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na 30 minut do lekkiego stężenia. Obserwuj galaretkę, aby nie zaczęła za mocno gęstnieć.
  • Wylej po połowie galaretki do każdego z kieliszków / szklanek i wstaw do lodówki na minimum 3h lub pozostaw na całą noc. Deser jest najlepszy następnego dnia, jak lekko się przegryzie.
  • Deser Aperol Spritz podawaj ze świeżymi borówkami i listkami mięty. Smacznego!!!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*