torcik pistacjowy

Torcik pistacjowy na czekoladowym spodzie

Czekoladowo – pistacjowa bomba z dodatkiem orange curd. Deser skierowany do fanów słodkości z alkoholem 🙂 Mocno pistacjowy mus na bazie likieru pistacjowego z dodatkiem kremu pomarańczowego. Na spodzie torcika pistacjowego znajdziesz chrupiącą warstwę czekoladową z kawałkami pistacji.

Torcik przygotowałam w ramach miesiąca “Desery z alkoholem“. Torcik bazuje na musie pistacjowym z dodatkiem likieru pistacjowego. W środku znajdziesz delikatną żelkę z orange curd, czy kremu pomarańczowego, który przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, jak sławny lemon curd.

Z kolei jako spód torcika, postanowiłam wykorzystać pozostałe skrawki biszkoptu czekoladowego. Pokruszyłam je w rękach, a następnie wymieszałam z masłem i kawałkami posiekanych pistacji. Okazało się, że kawałki słonych pistacji genialnie komponują się ze słodkim torcikiem.

Jako, że jeszcze nie dorobiłam się aerografu, w którym można by było wykorzystać masło kakaowe do wykonania jadalnego zamszu, całość pokryłam gotowym zamszem w sprayu.

Zasmakuj w słodko-słonym połączeniu 🙂

Torcik pistacjowy na czekoladowym spodzie

Porcji

10

porcji
Czas przygotowania

45

minutes
Kalorie

327

kcal

Będziesz potrzebować:

Rantu do tortu
Rantu do żelki
– Formy silikonowej na torcik w dowolnym kształcie

Składniki

  • Kruchy spód czekoladowy
  • 200 g biszkoptu czekoladowego(ja miałam resztki z tego przepisu na biszkopt)

  • 70 g masła

  • 20 g posiekanych pistacji

  • Żelka orange curd
  • 2 pomarańcze

  • 160 g cukru

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 80 g masła

  • 7 g żelatyny + 20 g wody

  • Mus pistacjowy z likierem pistacjowym
  • 400 g śmietany 30%

  • 70 g cukru pudru

  • 100 ml likieru pistacjowego

  • 10 g żelatyny + 20 g wody

  • Dodatkowo (do dekoracji)
  • 20 g pistacji

  • 20 g borówek

  • jadalny zamsz w sprayu w kolorze limonkowym*

Wykonanie

  • Kruchy spód czekoladowy
  • Przygotuj biszkopt według tego przepisu.
  • Odmierz 200 g biszkoptu czekoladowego i pokrusz go. Następnie dodaj roztopione masło i posiekane pistacje. Całość wymieszaj do połączenia.
  • Przygotuj rant do tortu o średnicy mniejszej o 2 cm od średnicy / przekątnej formy silikonowej.*
  • Gotową masę na spód przełóż do rantu i wyrównaj za pomocą łyżki.
  • Wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty torcika pistacjowego.
  • Żelka orange curd
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na bok na czas przygotowywania orange curd.
  • Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i przelej przez sitko do garnuszka.
  • Następnie dodaj jajka, żółtka oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do średni ogień.
  • Podgrzewaj orange curd, cały czas powoli mieszając. Gdy zacznie robić się gorący dodaj masło. Mieszaj, aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  • Do gorącego (ale nie gotującego się) kremu pomarańczowego dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  • Talerz wyłóż folią spożywczą i ułóż na nim rant do żelki. Folią obłóż rant dookoła.
  • Następnie do rantu wlej gorący jeszcze orange curd z żelatyną i pozostaw do wystygnięcia.
  • Żelkę w temperaturze pokojowej wstaw do lodówki do uzyskania konsystencji galaretki.
  • Mus pistacjowy z likierem pistacjowym
  • Żelatynę zalej wodą i pozostaw na 10 minut do namoczenia.
  • Śmietanę z cukrem pudrem ubij na 3/4.*
  • Następnie powoli mieszając dodawaj likier pistacjowy. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Namoczoną żelatynę roztop w mikrofalówce (wystarczy kilka sekund na małej mocy) lub na małym ogniu i powoli wlewaj do musu pistacjowego, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Połowę musu pistacjowego wlej do formy silikonowej i wstaw do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia.
  • Następnie na zastygnięty mus ułóż żelkę orange curd i kolejno zalej połową pozostałego musu. Wstaw do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia.
  • Na końcu na mus pistacjowy wyłóż zastygnięty spód czekoladowy i zalej resztą musu pistacjowego. Wstaw do lodówki na minimum 12h.*
  • Dekoracja torcika pistacjowego
  • Na blacie wyłóż papier do pieczenia lub folię spożywczą, a następnie ułóż na niej kratkę.
  • Na kratce ułóż wyciągnięty z formy silikonowej, jeszcze zamrożony, torcik pistacjowy.
  • Torcik popsikaj równomiernie jadalnym zamszem w sprayu, a następnie udekoruj borówkami i kawałkami obranych pistacji.
  • Wstaw do lodówki na minimum 12h, aby torcik porządnie się rozmroził.
  • Smacznego!

Wskazówki

  • Ostatecznie Twój spód czekoladowy nie powinien dotykać krawędzi formy silikonowej.
  • Śmietana ubita na 3/4 to taka, która nie jest zupełnie sztywna. Gdy śmietana zacznie lekko sztywnieć wówczas jest idealna do musu.
  • Odpowiednio schłodzony torcik musowy po popsikaniu masłem kakaowym z barwnikiem zaowocuje idealnym efektem zamszu.
  • Pamiętaj, że torcik zawiera alkohol!
  • Ja użyłam zamszu FoodColours i przyznam, że jest niesamowicie wydajny. Pamiętaj jednak, aby psikać nim z dalszej odległości, ponieważ popsikany za blisko może uszkodzić strukturę tortu.

3 komentarze

  1. Pingback: Deser Aperol Spritz, genialny deser-drink - Cake therapy

  2. A gdzie siw podziała żelatyna do musu pistacjowego ?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*