tort czekoladowy

Tort czekoladowy, który pokochacie

Tort czekoladowy można rozumieć na wiele sposobów, lecz każdy kto kocha czekoladę zrozumie, że jej działanie jest zbawienie. Czekolada działa niemalże jak narkotyk, natychmiastowo poprawia humor i można się od niej nieźle uzależnić 😉 Ale na tym własnie polega terapia słodyczowa. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że nie ma na świecie żadnego zamiennika – czekolada – to jest to!

Tort czekoladowy, który pokochacie

Course: Nie z tego świata, Przepisy, Torty personalizowane
Porcje

25

porcji
Czas przygotowania

3

godzin 
Kalorie

393

kcal

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy
  • 5 jajek

  • 120 g cukru

  • 110 g mąki tortowej

  • 20 g mąki ziemniaczanej

  • 40 g gorzkiego kakao

  • 60 g masła

  • 2 łyżki likieru malinowego (lub takiego, który najbardziej lubicie łączyć z czekoladą, np. miętowy)

  • Chrupiąca masa czekoladowa
  • 45 g oliwy z oliwek

  • 40 g masła

  • 4 x czekolady z chrupkami (każda 100 g)

  • Poncz
  • 60 g cukru

  • 50 g wody

  • 40 g likieru

  • Mus czekoladowy
  • 3 żółtka

  • 45 g wody

  • 50 g cukru

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • 150 g śmietanki 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 10 g żelatyny + 20 g wody

  • Kakaowa polewa lustrzana
  • 207 g śmietanki 30%

  • 100 g gorzkiego kakao

  • 170 g wody

  • 250 g cukru

  • 50 g miodu

  • 40 g wody + 25 g żelatyny

Wykonanie

  • Biszkopt czekoladowy
  • Nastaw piekarnik na 170°C w trybie góra-dół.
  • Jajka ubij z cukrem na puszytą masę. W osobnej misce wymieszaj suche składniki.
  • W garnku roztop masło na małym ogniu (ważne, żeby miało jak najniższą możliwą temperaturę). Do masy jajecznej, miksowanej na małych obrotach, wlewaj powoli roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodawaj po łyżce suchych składników, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wlej likier i dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
  • Dno tortownicty o średnicy 23.5 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej gotową masę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz około 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia po upieczeniu.
  • Chrupiąca masa czekoladowa
  • Czekoladę połam na małe kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodaj masło oraz oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj, aż do momentu roztopienia masła.
  • Poncz
  • Wodę zagotuj z cukrem (nie mieszaj podczas gotowania!), a następnie zdjemij z ognia i dodaj likieru wiśniowego.
  • Składanie deseru
  • W tym momencie podzielcie na dwie części biszkopt i usuńcie górkę, jeżeli tak powstała.
  • Pierwszą warstwę biszkoptu włóż do tortownicy (nie musisz wykładać dna tortownicy papierem), a nastęnie naponczuj używając łyżeczki lub pędzelka. W następne kolejności wylej na biszkopt chrupiący mus czekoladowy.
  • Wszystko wstaw do lodówki na pół godziny.
  • W międzyczasie przygotujcie polewę lustrzaną.
  • Polewa lustrzana
  • Namocz żelatynę w wodzie.
  • Śmietankę, wodę, kakao oraz cukier zagotuj. Po zagotowaniu dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj miód. Mieszaj, aż do połączenia składników. Na końcu dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż do calkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  • Aby polewa była idealnie gładka zblenduj ją dokładnie, a następnie przelej przez drobne sitko do osobnego naczynia, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na bok do wystygnięcia.
  • W następnej kolejności przygotuj mus czekoladowy.
  • Mus czekoladowy
  • Zagotuj wodę z cukrem i cukrem z wanilią (wymieszaj tak, aby woda przykryła cukier, jednak nie mieszja podczas gotowania – możesz bardzo poważnie się poparzyć!). Powstały syrop cukrowy wlewaj małym strumieniem do żółtek ubijanych na niskich obrotach. Wszystko ubijaj, aż do powstania puszystej masy (prawie białej).
  • Żelatynę namocz w wodzie i roztop (nie gotuj!) na małym ogniu.
  • Ubij śmietanę na sztywno.
  • Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie odstaw z ognia. Do czekolady małymi porcjami dodawaj śmietankę na przemian z utartymi żółtkami. Po każdym dodaniu mieszaj do połączenia. Na samym końcu do musu dodaj roztopioną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Wyjmij tort z lodówki i wyłóż na niego drugą warstwę biszkoptu. Tak samo jak poprzednio, naponczuj biszkopt. Na samą górę wylej mus czekoladowy i wszystko wstaw do lodówki, aż mus stężeje. Po tym czasie przełóż ciasto do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
  • Na blacie postaw duży talerz, a na nim miskę (o średnicy mniejszej od tortu) odwórconą do góry nogami. Na misce postaw tort.
  • Wymieszaj dokładnie polewę lustrzaną, najlepiej zrobić to trzepaczką. Gotową i wystygniętą polewę wylewaj powoli na górę tortu okrężnymi ruchami, tak aby cały tort z góry i bo pokach był pokryty równomiernie.
  • W tym miejscu możesz udekorować tort wedle własnego uznania. Ja wykonałam dwie odsłony tortu czekoladowego w połączeniu z łamiącymi słodkość borówkami amerykańskimi oraz w połączeniu z wafelkami Knoppers.
  • Pozostaw tort czekoladowy na parę minut na misce, aby polewa dobrze ściekła na talerz, a następnie przełóż tort na paterę lub podstawkę używając długiego i szerokiego noża. Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Po tym czasie możesz rozkoszować się genialnym smakiem musu czekoladowego połączonego z czekoladową chrupką. Jednym słowem, smakując tortu czekoladowego zostajesz poddany/a najlepszej z możliwych terapii słodyczowych. Gwarantowany natychmiastowy uśmiech i poprawa humoru 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*