Drożdżówki z kruszonką i owocami

Czy istnieje ktokolwiek, kto w życiu nie zjadł choć jednej drożdżówki? Ja jeszcze nie spotkałam takiej osoby 😉 Każdy dobrze wie, że przede wszystkim uwielbiają je dzieci. Ja sama zajadałam się nimi w szkole, a teraz również nie mogę sobie ich odmówić.

Drożdżówki z kruszonką i owocami

Course: Owoce, Przepisy, Śniadanie
Porcje

15

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

20

minutes
Czas gotowania

20

minutes
Kalorie

337

kcal
Total time

1

hour 

10

minutes

Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 7 g suchych drożdży

  • 200 g mleka

  • 40 g masła

  • 50 g  cukru

  • 400 g mąki typ 405

  • owoce pod kruszonkę: mrożone drylowane wiśnie, maliny, jagody, jeżyny

  • Kruszonka
  • 50 g masła

  • 100 g mąki

  • 50 g brązowego cukru

Wykonanie

  • Ciasto drożdżowe
  • Masło roztop na małym ogniu. Mleko powinno  być w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane.
  • Wszystkie składniki połącz w mikserze i mieszaj, aż  do połączenia. Na koniec zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (*).
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  
  • Kruszonka
  • Masło posiekaj na drobne kawałki i zagnieć z mąką i cukrem.
  • Formowanie drożdżówek
  • Nastaw piekarnik na 180°C
  • Z wyrośniętego ciasta uformuj wałek i podziel go na 6 równych części.  Z każdej części uformujcie kulki i je spłaszczcz. Wyłóż na nie ulubione owoce, a następnie posyp obficie kruszonką.
  • Tak przygotowane drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut. Są gotowe wówczas, gdy od spodu postukane wydają głuchy odgłos.

Wskazówki

  • Wstawiam ciasto drożdżowe w szklanej misce przykryte ściereczką do piekarnika nastawionego na 30°C w trybie góra-dół.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*