Waniliowo-owocowy torcik Pokemon

Tort pokemon

Kolejny torcik z serii dziecięcej 🙂 Tym razem dla małej fanki Pokemonów. Niezniszczalnej bajki mojego pokolenia. Torcik wykonałam w najprostszej możliwej wersji z nadzieniem waniliowo – owocowej i obłożyłam kremem milky way. Dzieci uwielbiają dekoracje z masy cukrowej, więc tutaj był szał 🙂 Przedstawiam ci waniliowo-owocowy torcik Pokemon.

Z mojego tortowego doświadczenia wynika, że dzieci najbardziej lubią torty owocowe bazujące na delikatnym biszkopcie. Oczywiście dekoracje z masy cukrowej to takie must be 🙂 Choć mam także zamówienia na torty bez masy (oczywiście to pomysł rodzica, nie dziecka :D), to dobrze wiem, że jednak im większa ilość cukru tym mały solenizant bardziej zadowolony 😀

Torcik Pokemon bazuje na najprostszym biszkopcie przełożonym bitą śmietaną z mascarpone. Pomiędzy warstwami umieściłam plastry brzoskwiń oraz borówki. Torcik pokryłam kremem milky way i masą cukrową z firmy Renshaw.

Do wykonania tortu będziesz potrzebować:

  • 2 duże rękawy cukiernicze,
  • końcówka do tynkowania tortu (tylko Wilton 2B),
  • rant do tortu,
  • podkład do tortu o średnicy 26 cm,
  • skrobka do tynkowania tortu od Dorosiowe Ranty,
  • nóż do pizzy,
  • okrągła foremka do ciastek o średnicy 2cm i 6 cm,
  • folię spożywczą.

Waniliowo-owocowy torcik Pokemon

Porcji

15

porcji
Czas pieczenia

40

minut

Składniki

  • Biszkopt
  • 6 jajek

  • 130 g cukru

  • 100 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • Bita śmietana z mascarpone
  • 400 g śmietany 30%

  • 250 g mascarpone

  • 70 g cukru pudru

  • Krem milky way
  • 400 g miękkiego masła

  • 180 g mleka w proszku

  • 80 g mleka

  • 80 g cukru

  • Owoce do przełożenia
  • 1 brzoskwinia

  • 150 g borówek

  • Do dekoracji
  • 200 g czerwonej masy cukrowej

  • 250 g białej masy cukrowej

  • 100 g czarnej masy cukrowej

  • Figurka pikachu wykonana zgodnie z poniższym poradnikiem

  • Topper od Miniowe Formy

Wykonanie

  • Biszkopt
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij na puszystą masę.
    Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, po każdym dodaniu chwilę ubijając, aby cukier się rozpuścił.
  • Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • W osobnej misce wymieszaj przesiane obie mąki.
  • Następnie do ubitych jajek, drewnianą łyżką, dodawaj po łyżce mąki i delikatnie mieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłóż na blachę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 40 minut.
  • Gotowy biszkopt po wystygnięciu wyjmij z rantu lub tortownicy i odwróć do góry nogami.
  • Bita śmietana z mascarpone
  • Do miski wlej schłodzoną śmietanę, mascarpone oraz cukier puder.
  • Ubij na sztywną masę na najwyższych obrotach.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego bez końcówki.
  • Przygotowanie owoców do dekoracji
  • Obierz brzoskwinię i pokrój ją na ćwiartki.
  • Następnie pokrój każdą ćwiartkę na plasterki.
  • Borówki przepłucz.
  • Składanie tortu
  • Za pomocą noża strunowego przekrój biszkopt na trzy równe blaty.
  • Na podkładzie do tortu ułóż rant do tortu, a następnie do rantu włóż pierwszy blat tortu.
  • Na biszkopt wyłóż warstwę kremu śmietankowego, a następnie wyłóż na nim plasterki brzoskwiń. Na brzoskwinie wyłóż cienką warstwę kremu i rozsmaruj. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Wyłóż kolejną warstwę kremu śmietanowego i posyp borówkami. Pokryj cienką warstwą kremu i rozsmaruj.
  • Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12h.
  • Krem milky way
  • Przygotuj krem milky way.
  • W rondelku roztop cukier z mlekiem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową.
  • W mikserze umieść miękkie masło i ubijaj na wysokich obrotach około 10 minut, aż do uzyskania puszystej masy.
  • Następnie do ubitego masła, cały czas miksując, dodawaj mleko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kolejno dodawaj po łyżce przesianego mleka w proszku, cały czas miksując.
  • Po dodaniu wszystkich składników możesz także zabarwić swój krem używając barwnika w żelu.
  • Tynkowanie tortu
  • Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego i włóż tylkę do tynkowania tortu.
  • Do rękawa przełóż krem milky way i otynkuj tortu według metody przedstawionej na filmiku poniżej.
  • Za pomocą skrobki do tynkowania tortu wygładź krem.
  • Otynkowany tort wstaw do lodówki na 2 h.
  • Dekoracja tortu masą cukrową
  • Z czerwonej oraz białej masy cukrowej przygotuj paski o wysokości połowy tortu i długości równej obwodowi tortu.
  • W pierwszej kolejności na dole tortu przyklej czerwony pasek. A następnie nad nim biały pasek.
  • Górę tortu wyłóż białą masą cukrową i dotnij ją na torcie, tak aby pokryć całą górę.
  • Następnie z czarnej masy cukrowej wykonaj pasek o wysokości 2 cm i długości równej obwodowi tortu. Przyklej go po środku tortu.
  • Większą foremką wykrój kółko z czarnej masy cukrowej o grubości 5mm. Natomiast mniejszą foremką wykrój kółko z białej masy cukrowej o tej samej grubości.
  • Większe kółko przyklej na środku czarnego paska, a następnie na czarne kółko przyklej białe.
  • Na górze tortu wbij Pikachu oraz topper.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*