Biszkopt idealny, zawsze się udaje

biszkopt

“Biszkopt” – słowo, które spędza sen z powiek wielu doświadczonym cukiernikom amatorom. W tym miejscu chciałabym Wam powiedzieć, że biszkopt nie jest aż tak przerażający jaki się wydaje. Poniżej przedstawiam Wam przepis na biszkopt idealny, “zawsze wychodzący” 🙂 Korzystając z tego przepisu robię biszkopt już od wielu lat, i wierzcie mi – wychodzi za każdym razem. Wiem… brzmi to jak bajka, ale spróbujcie, a sami się przekonacie 🙂 Czekam na Wasze wypieki biszkoptowe w komenatrzach!

Biszkopt idealny, zawsze się udaje

Course: Przepisy, Tutoriale
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

50

minutes
Kalorie

329

kcal

Składniki

  • 5 jajek

  • 135 g cukru

  • 100 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij na puszystą masę.
  • Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, po każdym dodaniu chwilę ubijając, aby cukier się rozpuścił.
  • Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • W osobnej misce wymieszaj przesiane obie mąki.
  • Następnie do ubitych jajek, drewnianą łyżką, dodawaj po łyżce mąki i delikatnie mieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłóż na blachę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 40 minut.
  • Gotowy biszkopt po wystygnięciu wyjmij z rantu lub tortownicy i odwróć do góry nogami.

2 komentarze

  1. Pingback: Biszkopt genueński, jako baza do tortu - Cake therapy

  2. Pingback: Waniliowo-owocowy torcik Pokemon - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*