Niejednokrotnie zdarzają mi się momenty, w których dowiaduję się, że goście już do mnie jadą, lub będą lada dzień, a ja nie mam nic słodkiego do kawy… Wtedy z pomocą przychodzi mi właśnie ten przepis na szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami! Oczywiście truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami, które lubicie. Zajrzyjcie do przepisu i przekonajcie się jakie to proste 🙂
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Course: Ciasta, PrzepisyPorcje
20
porcjiCzas przygotowania
40
minutesKalorie
360
kcalSkładniki
3 jajka
180 g cukru
125 g oleju
450 g mąki pszennej
350 g jogurtu naturalnego (może również być grecki)
5 g proszku do pieczenia
ok. 250 g truskawek (lub innych ulubionych owoców – borówek, brzoskwiń, jabłek, gruszek)
cukier puder do oprószenia
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C oraz wyłóż prostokątną blachę (23 x 35 cm) papierem do pieczenia.
- Wymieszaj jajka z olejem, do połączenia składników. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz cukier i zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, a następnie dodaj do masy jogurtowej i wymieszaj szpatułką, jedynie do połączenia.
- Wylej ciasto na wcześniej wyłożoną papierem blachę i wyłóż na nim owoce, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika.
- Ciasto piecz ok. 50 minut lub do suchego patyczka.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.