Niejednokrotnie zachwyca mnie połączenie jabłek i cynamonu. Nie zdażyło mi się do tej pory spróbować deseru z tym połączeniem, który byłby niesmaczny. Jest to klasyka gatunku, której nie odmawiam. Któregoś dnia zapragnęłam właśnie deseru z jabłkami, ale jak to zwykle czasu nie było wiele na jego przygotowanie. Szybki dobór składników, rozgrzany piekarnik i ekspresowe przygotowanie zaowocowało babką z jabłkami. Gwarancja zaoszczędzonego czasu i fantastycznego smaku 🙂
Moja ekspresowa babka z jabłkami i cynamonem nie wymaga wcześniejszego duszenia jabłek, ani wyrastania ciasta. To jedno z najszybszych ciast na tym blogu. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Ekspresowa babka z jabłkami
Course: PrzepisyDifficulty: ŁatwePorcji
15
porcjiCzas przygotwania
50
minutesKalorie
299
kcalDo wykonania ekspresowej babki z jabłkami potrzebujesz formy do baby wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Składniki
6 jajek
260 g cukru
320 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3 duże jabłka
2 łyżeczki cynamonu
- Lukier
sok z połowy cytryny
150 g cukru pudru
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grubszą kostkę. Obtocz w cynamonie.
- W mikserze ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą. Wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników
- Do przygotowanej formy wlej połowę ciasta. Wyłóż pokrojone jabłka. Następnie wylej resztę ciasta i piecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Babkę udekoruj lukrem lub czekoladą.
Wskazówki
- Ciasto z jabłkami nie koniecznie musisz piec w formie na babę. Może to być także keksówka, tortownica, czy forma silikonowa.
Zobacz także inne ciasta na moim blogu.
Upiekła ja moja 11-letnia córka (z małą pomocą mamy). Wyszła doskonała. Łatwa i szybka. A jak smakuje? Doskonale 🙂
Super!! Przyjemnie otrzymywać takie komentarze 🙂