ekspresowa babka z jabłkami

Ekspresowa babka z jabłkami

Niejednokrotnie zachwyca mnie połączenie jabłek i cynamonu. Nie zdażyło mi się do tej pory spróbować deseru z tym połączeniem, który byłby niesmaczny. Jest to klasyka gatunku, której nie odmawiam. Któregoś dnia zapragnęłam właśnie deseru z jabłkami, ale jak to zwykle czasu nie było wiele na jego przygotowanie. Szybki dobór składników, rozgrzany piekarnik i ekspresowe przygotowanie zaowocowało babką z jabłkami. Gwarancja zaoszczędzonego czasu i fantastycznego smaku 🙂

Moja ekspresowa babka z jabłkami i cynamonem nie wymaga wcześniejszego duszenia jabłek, ani wyrastania ciasta. To jedno z najszybszych ciast na tym blogu. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Ekspresowa babka z jabłkami

Course: PrzepisyDifficulty: Łatwe
Porcji

15

porcji
Czas przygotwania

50

minutes
Kalorie

299

kcal

Do wykonania ekspresowej babki z jabłkami potrzebujesz formy do baby wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Składniki

  • 6 jajek

  • 260 g cukru

  • 320 g mąki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3 duże jabłka

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • Lukier
  • sok z połowy cytryny

  • 150 g cukru pudru

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grubszą kostkę. Obtocz w cynamonie.
  • W mikserze ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą. Wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników
  • Do przygotowanej formy wlej połowę ciasta. Wyłóż pokrojone jabłka. Następnie wylej resztę ciasta i piecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Babkę udekoruj lukrem lub czekoladą.

Wskazówki

  • Ciasto z jabłkami nie koniecznie musisz piec w formie na babę. Może to być także keksówka, tortownica, czy forma silikonowa.

Zobacz także inne ciasta na moim blogu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*