ekspresowa babka z jabłkami

Ekspresowa babka z jabłkami

Niejednokrotnie zachwyca mnie połączenie jabłek i cynamonu. Nie zdażyło mi się do tej pory spróbować deseru z tym połączeniem, który byłby niesmaczny. Jest to klasyka gatunku, której nie odmawiam. Któregoś dnia zapragnęłam właśnie deseru z jabłkami, ale jak to zwykle czasu nie było wiele na jego przygotowanie. Szybki dobór składników, rozgrzany piekarnik i ekspresowe przygotowanie zaowocowało babką z jabłkami. Gwarancja zaoszczędzonego czasu i fantastycznego smaku 🙂

Moja ekspresowa babka z jabłkami i cynamonem nie wymaga wcześniejszego duszenia jabłek, ani wyrastania ciasta. To jedno z najszybszych ciast na tym blogu. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Ekspresowa babka z jabłkami

Course: PrzepisyDifficulty: Łatwe
Porcji

15

porcji
Czas przygotwania

50

minut
Kalorie

299

kcal

Do wykonania ekspresowej babki z jabłkami potrzebujesz formy do baby wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Składniki

  • 6 jajek

  • 260 g cukru

  • 320 g mąki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3 duże jabłka

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • Lukier
  • sok z połowy cytryny

  • 150 g cukru pudru

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grubszą kostkę. Obtocz w cynamonie.
  • W mikserze ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą. Wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników
  • Do przygotowanej formy wlej połowę ciasta. Wyłóż pokrojone jabłka. Następnie wylej resztę ciasta i piecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Babkę udekoruj lukrem lub czekoladą.

Wskazówki

  • Ciasto z jabłkami nie koniecznie musisz piec w formie na babę. Może to być także keksówka, tortownica, czy forma silikonowa.

Zobacz także inne ciasta na moim blogu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*