pierniczki

Miękkie pierniczki z kakao

Bożonarodzeniowa klasyka. Miękkie, korzenne, lekko kakaowe pierniczki na bazie miodu. Udekorowane lukrem wyglądają po prostu przepięknie i elegancko. Pięknie prezentują się na świątecznych stołach, jako dekoracja.

W moim domu nie ma możliwości upieczenia jednej partii. Pierwsza zawsze idzie na “spróbowanie”, a każda następna może być zachowana na Święta. Dzieciaki uwielbiają dekorować pierniczki słodkimi cukiereczkami, posypkami i lukrem. To największa frajda. Pierniczki z tego przepisu, od razu po upieczeniu są miękkie i gotowe do wcinania.

Miękkie pierniczki z kakao

Porcji

30

porcji
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

10

minutes
Kalorie/100g

378

kcal

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej

  • 100 g cukru pudru

  • 140 g miodu (ja wykorzystałam akacjowy)

  • 1 jajko

  • 60 g masła

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 10 g kakao

  • pół łyżki sody oczyszczonej

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół.
  • W garnuszku umieść miód, masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy piernikowej.
  • Do miski przesiej mąkę z sodą. Następnie wyrabiając lub miksując na wolnych obrotach wlewaj powoli ostudzoną masę piernikową. Następnie dodaj jajko i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą końcówki haka do miksera.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wycinaj pierniczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
  • Pierniczki studź na kratce. Pierniczki możesz zacząć dekorować, gdy są całkowicie wystudzone.
  • Do dekoracji pierniczków możesz wykorzystać zwykły lukier lub lukier królewski.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*