piernik staropolski

Piernik staropolski

Tradycyjny, niepowtarzalny, mocno miodowy smak. Mnóstwo bakalii i korzennych przypraw. To właśnie najprawdziwszy piernik staropolski. Oryginalnie przełożony domowymi powidłami śliwkowymi oraz polany czekoladą.

Moi domownicy, jak i ja uwielbiamy piernik bez dodatków, taki w najprostszej postaci. Z tradycyjnego staropolskiego przepisu, mocno miodowy. Miód, który wykorzystuje do przygotowania piernika zawsze kupuje od lokalnych dostawców, dzięki czemu piernik ma jeszcze bardziej niepowtarzalny smak. Miód, który dodaje to najczęściej miód akacjowy. Najlepiej jak jest płynny, ale jeżeli lubisz jakikolwiek inny rodzaj miodu, to również śmiało możesz go wykorzystać.

Piernik staropolski

Porcji

3

pierniki
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

1

hour 
Kalorie/100g

371

kcal
Czas leżakowania

7

dni

Z jednej porcji ciasta otrzymasz trzy pierniki. Będziesz potrzebował/a trzech keksówek i trzech arkuszów papieru do pieczenia.

Składniki

  • 1 kg mąki

  • 480 g miodu akacjowego

  • 330 g cukru

  • 115 g mleka 2%

  • 3 jajka

  • 200 g masła + 10 g do posmarowania foremek

  • 2 łyżki posiekanych migdałów

  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu

  • 1/2 łyżki zmielonych goździków

  • 1/4 łyżki zmielonej gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżki mielonego anyżu

  • 1/4 łyżki mielonego imbiru

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Opcjonalnie, do dekoracji
  • słoik powideł śliwkowych

  • migdały w płatkach

  • 200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • W garnuszku umieść miód, cukier, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, anyż i imbir. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do całkowitego połączenia się składników. Odstaw na bok do ostygnięcia.
  • Do miski przesiej mąkę z sodą. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie wlewaj powoli masę miodową. Wymieszaj do połączenia.
  • Na końcu dodaj posiekane orzechy i wlej mleko w temperaturze pokojowej. Wymieszaj wszystko, aż do połączenia składników.
  • Leżakowanie piernika
  • Ten etap jest konieczny, aby uzyskać niepowtarzalny smak piernika. Leżakowanie wydobywa z niego jeszcze mocniejszy miodowy aromat, a przyprawy korzenne stają się bardziej wyraziste.
  • Masa na piernik powinna leżakować z lodówce, w misce przykrytej folią spożywczą, między 7 a 10 dni.
  • Pieczenie piernika
  • Po leżakowaniu, wyjmij masę na piernik z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem, aby uzyskała temperaturę pokojową.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół.
  • Przygotuj trzy keksówki i wysmaruj je masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do każdej z nich masę piernikową, tak, aby wypełniła każdą keksówkę w połowie.
  • Piernik piecz 60 minut w nagrzanym piekarniku. Ponieważ każdy piekarnik piecze różnie, sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków, czy Twój piernik jest już upieczony. Jeżeli patyczek wbity w piernik będzie suchy, wówczas piernik jest już gotowy.
  • Pierniki studź na kratce.
  • Dekoracja piernika
  • Ze względu na to, że uwielbiam piernik bez dodatków, pominęłam ten krok. Jednak jeżeli chcesz, aby Twój piernik był przełożony powidłami śliwkowymi wówczas przekrój go w poprzek na trzy części i obciąż deseczką.
  • Następnego dnia polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp migdałami w płatkach.

One Comment

  1. Pingback: Przyprawy korzenne, jak wykorzystać je w kuchni - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*