baba pomarańczowa wielkanocna

Pomarańczowa baba wielkanocna z czekoladą

Zanim porządnie zainteresowałam się pieczeniem, co roku na Święta Wielkanocne jadłam babę piaskową, polaną lukrem na bazie soku z cytryny. To było coś, na co czekałam cały rok. Moja babcia przygotowuje rok do roku ten genialny deser. I pomimo tego, że ja eksperymentuje z babami, to nie wyobrażam sobie, żeby na stole nie znalazła się tradycyjna baba piaskowa. Mój tegoroczny pomysł na babę to pomarańcze i czekolada. Klasyczne połączenie, ale dla wielu z nas ta klasyka to ideał. Przedstawiam Ci przepis na pomarańczową babę wielkanocną z czekoladą.

Delikatne ciasto na bazie masła i mascarpone, z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy. Zapach pieczonej baby pomarańczowej unosi się w całym roku, nie można się mu oprzeć. Dodatkowo polewam babę czekoladową polewą na bazie gorzkiej czekolady i posypuję orzechami laskowymi. Czego chcieć więcej? Jak dla mnie deser idealny!

Choć w poniższym przepisie znajdziesz także instrukcje, jak wykonać polewę czekoladową, to nie jest to konieczne. Możesz swobodnie posypać babę cukrem pudrem, co też jest super pomysłem. Wielu moich domowników wybrałoby właśnie ten sposób dekoracji.

Pomarańczowa baba wielkanocna z czekoladą

Porcji

20

porcji
Czas przygotowania

15

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

10

minutes
Kalorie

372

kcal

Składniki

  • Pomarańczowa baba wielkanocna
  • 480 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 50 g mascarpone

  • 370 g brązowego cukru

  • 4 jajka

  • 110 g soku z pomarańczy (sok z 2 sztuk pomarańczy)

  • 180 g mleka

  • skórka z 2 pomarańczy

  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Polewa czekoladowa
  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 170 g śmietany 30%

  • 10 g masła

  • Do dekoracji
  • 20 g migdałów

Wykonanie

  • Pomarańczowa baba wielkanocna
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • W mikserze utrzyj masło z mascarpone z cukrem brązowym na puszystą masę.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  • Pomarańcze sparz wrzątkiem i obierz skórkę.* Następnie drobną ją posiekaj i wrzuć do masy jajeczno-maślanej.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy. Pamiętaj, aby w soku nie znalazły się żadne pestki. Do soku dolej mleko i wymieszaj.
  • Do miski przesiej suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę).
  • Do masy jajecznej, cały czas miksując, dodawaj na przemian suche składniki z sokiem z pomarańczy z mlekiem. Mieszaj wszystko, aż do połączenia składników.
  • Formę na babę wysmaruj masłem i posyp mąką, a następnie przełóż do niej ciasto. Pozostałości ciasta z misy zbierz szpatułką.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku 1 h 10 minut. Przed wyjęciem baby pomarańczowej z piekarnika sprawdź patyczkiem czy dobrze się upiekła.*
  • Po wyjęciu z piekarnika, obróć formę do góry nogami na kratce, baba powinna wyjść z formy bez problemu. Zdejmij formę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.
  • Polewa czekoladowa
  • Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  • Migdały posiekaj.
  • Polej babę polewą czekoladową, a następnie posyp migdałami.

Wskazówki

  • Do obrania skórki użyłam specjalnej obieraczki.t
  • Aby być pewnym, że baba jest już upieczona, włóż patyczek do szaszłyka w środek baby. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy wówczas Twoja baba jest już gotowa. W innym wypadku należy ją jeszcze dłużej potrzymać w piekarniku. Ja w takim wypadku sprawdzam za kolejne 5 minut.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*