bezy sułtańskie

Bezy sułtańskie na bazie bezy francuskiej

Szukasz inspiracji na dekoracje tortowe? A może uwielbiasz bezy w każdej postaci i chciałabyś/chciałbyś spróbować nowej formy tego wspaniałego deseru? Bezy sułtańskie to przepiękne drobne bezy z otworem w środku. Są kruche i delikatne. Zabarwione na ulubiony kolor świetnie komponują się jako dekoracja do tortów, tart czy parfait.

Kształt bez sułtańskich możesz uzyskać dzięki specjalnej końcówce do rękawa cukierniczego. Wyciskanie bez na blaszce oraz pieczenie odbywa się dokładnie tak samo, jak zwykłych bezików. Od dawna zabierałam się za przygotowanie bez sułtańskich. Aż do momentu, w którym otrzymałam zamówienie na tort urodzinowy dla dziewczynki, który miał zawierać białą czekoladę i bezy. I tu moja pierwsza myśl: BEZY SUŁTAŃSKIE! Jak pięknie będą wyglądać na torcie! Od tamtej chwili, kiedy wykorzystałam je do dekoracji, wyobrażam sobie, jak pięknie będą zdobić inne torty, desery w szklance czy tarty.

Bezy sułtańskie

Porcji

50

sztuk
Czas przygotowania

10

minutes
Czas suszenia

1

hour 

35

minutes
Kalorie/100g

270

kcal

Składniki

  • 135 g białek

  • 210 g cukru

  • łyżeczka soku z cytryny

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • Barwnik o kolorze fuksji

  • 1/2 łyżeczki spirytusu

Wykonanie

  • Bezy sułtańskie przygotowuję na bazie bezy francuskiej, dokładnie w ten sam sposób, w jaki przygotowałam bezę Pavlova.
  • Rozgrzej piekarnik do 130°C z termo-obiegiem.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na którym narysuj okrąg o średnicy 20 cm. Papier odwróć, tak aby rysunek był od stron blaszki i nie odbił się na Twojej bezie.
  • Białka starannie oddziel od żółtek i zacznij ubijać na średnich obrotach (u mnie 3 stopień na 4).
  • Ubijaj, aż do momentu otrzymania pianki (białka powinny być bardzo sztywne), dodaj łyżeczkę soku z cytryny i ubijaj dalej do uzyskania jednolitej piany. Następnie zacznij dodawać po łyżce cukru. Ważne, aby po każdej łyżce odczekać, aż porcja cukru całkowicie się rozpuści. W mojej metalowej misie słychać charakterystyczne chrobotanie łopatki o ścianki misy, co oznacza, że cukier jeszcze się do końca nie rozpuścił.
  • Gdy zużyjesz już cały cukier, zacznij ubijać na większych obrotach (w moim mikserze to był najwyższy 4 stopień) i kontynuuj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Aby być pewnym, że cukier faktycznie się już rozpuścił, możesz rozetrzeć go między palcami i sprawdzić czy pozostały jeszcze jakieś drobinki. Ubijaj białka tak długo, aż nie wyczujesz drobinek pod palcami.
  • Następnie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Przygotuj rękaw cukierniczy. Odetnij koniec rękawa i umieść w nim końcówkę do bez sułtańskich.bezy sułtańskiebezy sułtańskiebezy sułtańskie
  • Jeżeli nie posiadasz maty silikonowej do pieczenia wówczas na dwie blaszki wyłóż papier do pieczenia.
  • Kolorowe bezy sułtańskie
  • Spirytus wymieszaj z odrobiną barwnika i za pomocą pędzelka nałóż kilka pasków w środku rękawa cukierniczego. Paski powinny iść od końcówki do góry rękawa.
  • Następnie do rękawa przełóż połowę masy na bezy sułtańskie.
  • Bezy wyciskaj na blaszkę lub matę silikonową w odstępach ok. 2cm od siebie. Bezy sułtańskie lekko urosną podczas pieczenia.
  • Suszenie bez sułtańskich
  • Blachę wyłożoną bezami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz 1h 20 minut.
  • Po upływie 1h 35 minut wyłącz piekarnik i pozostaw bezy jeszcze na kilka godzin w piekarniku, aby były delikatne i chrupiące.
  • Rano bądź po upływie kilku godzin, bezy są już idealnie upieczone i gotowe do dekoracji lub do jedzenia.
  • Przechowywanie bez
  • Bezy sułtańskie można przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie dostała się do niego wilgoć.
  • Im dłużej bezy leżą w pudełku tym bardziej tracą swoją chrupkość i delikatność i mogą stawać się coraz bardziej ciągnące. Dlatego najlepsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika 🙂

Wskazówki

  • Wykorzystując podany przepis na bezy sułtańskie, możesz także wykonać zwykłe beziki lub też blaty na tort bezowy.
  • Jeżeli wykonujesz blaty na tort bezowy wówczas powinnaś/powinieneś trzymać je w piekarniku w temperaturze 110°C około 2.5 h. A następnie pozostawić na całą noc w piekarniku, aby porządnie wyschły.
  • Bezy najlepiej przygotowywać wieczorem, aby po upieczeniu całą noc mogły spokojnie przeleżeć w piekarniku, a Ty nie będziesz miał/a zajętego piekarnika.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*