rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa ze wzorkiem, czyli swiss roll cake

Szukając inspiracji na słodką przekąskę na Dzień Dziecka natknęłam się na swiss roll cake, czyli roladę biszkoptową. Oczywiście znałam ten deser i nigdy nie pomyślałam, że to może być super pomysł na Dzień Dziecka. Dopóki nie zobaczyłam jak fantastycznie wygląda to ze wzrokami!

Rzecz jasna tutaj ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia. Wzorki mogą być od najprostszych, kropeczki, tęcze, aż po bardzo skomplikowane (postaci z bajek, kwiaty). Ja zdecydowałam się wykonać dwie rolady biszkoptowe. Tak naprawdę nie umiałam się zdecydować jaki wzorek wykonać 🙂 Wybierałam między Hello Kitty dla dziewczynki, a Ligą Sprawiedliwości dla chłopca. Okazało się, że wykonanie takich wzroków wcale nie jest takie skomplikowane jak się wydaje, a pomogły mi w tym oczywiście wcześniej przygotowane szablony. Możesz je pobrać tutaj:

Patterned swiss roll cake, czyli rolada biszkoptowa ze wzorkiem

Porcji

10

porcji
Czas przygotowania

40

minutes
Czas pieczenia

8

minutes
Kalorie

331

kcal

Najpierw przygotuj masę biszkoptową na bazie białek, dzięki której wykonasz wzorki na swojej roladzie. A następnie przejdź do wykonania ciasta biszkoptowego na samą roladę.
Poniższe proporcje starczą na dwie rolady o wielkości 20×15 cm lub na jedną tradycyjną o wymiarach blachy piekarnikowej.
Ja wykonałam z podanych proporcji dwie mniejsze rolady o dwóch różnych wzorkach.

Składniki

  • Masa na wzorki
  • 60 g białek

  • 60 g mąki

  • 60 g masła

  • 60 g cukru pudru

  • barwniki dla Hello Kitty: żółty, czerwony, czarny, biały

  • barwniki dla Ligi Sprawiedliwości: żółty, czerwony, czarny, biały, zielony

  • Ciasto na roladę biszkoptową
  • 170 g cukru

  • 6 jajek

  • 180 g mąki

  • 1cm pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią

  • Nadzienie
  • 200 g śmietany 30%

  • 30 g cukru pudru

Wykonanie

  • Masa na wzorki
  • Wymieszaj tylko do połączenia wszystkie składniki (masło, cukier puder, białka i mąkę).
  • Przygotuj 5 miseczek i barwniki, a następnie do dwóch miseczek przełóż 70 g masy, a kolejno do pozostałych trzech miseczek po ok. 30 g masy.
  • Do jednej miseczki z 70 g masy dodaj czarny barwnik, a do drugiej z 70 g masy – biały. rolada biszkoptowa
  • W kolejnych miseczkach dodaj odpowiednio zielony, żółty i czerwony barwnik. Wymieszaj do połączenia.rolada biszkoptowa
  • Przygotuj wzór dopasowany do wielkości blachy (jeżeli używasz kilku kartek ze wzorem, wówczas sklep je przeźroczystą taśmą klejącą) i papier od pieczenia w tym samym rozmiarze co Twoja blacha.*
  • Zabarwione kremy kolejno przełóż do pięciu jednorazowych rękawów cukierniczych i zaraz przed użyciem odetnij końcówkę rękawa na dosłownie 3mm.rolada biszkoptowa
  • Za pomocą rękawa cukierniczego, z odpowiednim kolorem, nakładaj masę na papier do pieczenia według wzoru na kartce.rolada biszkoptowarolada biszkoptowarolada biszkoptowa
  • Następnie ostrożnie wyciągnij kartkę(i) ze wzorem, a papier od pieczenia umieść na blasze. Wstaw całość do lodówki na minimum 20 minut.
  • Ciasto na roladę biszkoptową
  • Po tym czasie nastaw piekarnik na 205°C w trybie góra-dół.
  • Do miski wbij jajka oraz dodaj cukier. Ubijaj w mikserze na największych obrotach, aż masa osiągnie białawy kolor. Powinna być puszysta, a jej objętość zwiększona kilkukrotnie.
  • Następnie do osobnej miski przesiej mąkę i w trzech etapach dodawaj do masy jajecznej, po każdym dodaniu delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Gotową masę biszkoptową wylej na blachę na swój wzór i wstaw do nagrzanego piekarnika na 8 minut.rolada biszkoptowa
  • W międzyczasie przygotuj czystą ściereczkę i obficie posyp ją cukrem pudrem.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i delikatnie, za pomocą noża, oddziel ciasto od brzegów blachy.
  • Następnie ciasto wywróć do góry nogami na ściereczkę i posyp obficie cukrem pudrem. Na wierzchu ciasta ułóż kolejną ściereczką i odwróć ciasto ponownie, tak aby wzorki były na spodzie (niewidoczne).* Tę stronę ciasta również posyp obficie cukrem pudrem. Kolejno zwijaj roladę za pomocą ściereczki i w tej formie wstaw do lodówki na minimum 2h.rolada biszkoptowarolada biszkoptowa
  • Nadzienie
  • Śmietanę ubij na wysokich obrotach z cukrem pudrem.
  • Ciasto wyjmij z lodówki i delikatnie odwiń. Nie staraj się odwinąć całego ciasta, tylko delikatnie go odegnij, aby można było ułożyć na nim bitą śmietanę. rolada biszkoptowa
  • Jeżeli przygotowujesz dwie małe rolady, to nadzienie podziel na dwie równe części i wyłóż na środek obydwu rolad. Owiń ciasto folią spożywczą i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na całą noc lub minimum na 6h.
  • Twoja rolada jest gotowa!! Przed podaniem odwiń ją z folii spożywczej i pokrój na plastry o szerokości ok. 2cm. Mam nadzieję, że Twoje dzieci będą równie zadowolone jak moje!

Wskazówki

  • Na rogi kartki ze wzorem możesz nałożyć odrobinę kremu, aby przytwierdzić papier do pieczenia na czas malowania wzorków.
  • Pamiętaj, aby roladę zwijać na gorąco, w innym wypadku zwyczajnie Ci się połamie.
  • Pamiętaj, aby zwijając roladę wzorki znajdowały się od spodu, abyś nie zwinęła/zwinął rolady ze wzorkami do środka, jak to ja zrobiłam za pierwszym razem 🙂

One Comment

  1. wicked !

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*