Galaktyczne donuty cynamonowe z domową nutellą

galaktyczne donuty z nutellą

Moje dzieciaki uwielbiają wszystko co czekoladowe. Ale wiadome jest, że nie wszystko co widzą w sklepie jest zdrowe. Dlatego staram się przygotowywać im jak najwięcej domowych słodyczy, aby mogły jednocześnie cieszyć się czekoladowym smakiem, a dodatkowo zdrowo się odżywiać. Tęczowe donuty cynamonowe z nutellą powstały właśnie z myślą o moich pociechach. Przygotowałam je z okazji Dnia Dziecka.

Próbowałaś/eś kiedyś przygotować domową nutellę? Jeżeli nie to mocno Cię do tego zachęcam. Zdrowy, pożywny dodatek do pieczywa, owsianek i deserów. Coś genialnego. Ja wykorzystałam właśnie domową nutellę do przygotowania cynamonowych donutów. Pączki dodatkowo ozdobiłam tęczową polewą na bazie naturalnych barwników (blue spirulina, pink pitaya i dunaliella salina). Dzieciaki uwielbiają kolory w deserach!

Tęczowe donuty cynamonowe z domową nutellą

Porcji

10

donutów
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

20

minutes
Kalorie

349

kcal
Total time

1

hour 

10

minutes

Przed wykonaniem pączków przygotuj domową nutellę z tego przepisu.

Składniki

  • Donuty cynamonowe
  • 320 g mąki

  • 80 g cukru białego lub 100 g cukru brązowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g oleju słonecznikowego

  • 2 jajka

  • 4 łyżeczki cynamonu

  • Tęczowa polewa
  • 120 g cukru pudru

  • 3 łyżki wody

  • naturalne barwniki: blue spirulina, pink pitaya i dunaliella salina

  • Do dekoracji
  • srebrne, drobne cukiereczki

Wykonanie

  • Donuty cynamonowe
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
  • Suche składniki wymieszaj w jednej misce (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon), a mokre w drugiej (jajka, olej).
  • Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj za pomocą szpatułki.
  • Ciasto na donuty przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciśnij pierwszą warstwę donutów do formy.
  • Domową nutellę także przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o mniejszej średnicy, niż ta której użyłaś/eś do donutów.
  • Następnie na pierwszą warstwę ciasta na pączki w formie wyłóż warstwę nutelli. Staraj się, aby nutella była mniej więcej po środku koła.
  • Na nutellę wyłóż drugą warstwę ciasta na donuty.
  • Donuty cynamonowe piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
  • Donuty wystudź na blacie lub na kratce.
  • Tęczowa polewa
  • Przygotuj trzy miseczki / kubeczki i do każdego wsyp 40 g cukru pudru.
  • Następnie do pierwszej miseczki dodaj szczyptę niebieskiego barwnika, do drugiej szczyptę pomarańczowego, a do trzeciej szczyptę różowego.galaxy donutsgalaxy donuts
  • Następnie do każdej z miseczek dodaj 2 łyżki wody i dokładnie wymieszaj lukier do uzyskania gładkiej konsystencji.galaxy donuts
  • Przygotuj talerzyk deserowy i umieść na nim pasek z każdego barwnika, kolejno różowy, pomarańczowy i niebieski (dokładną instrukcję pokazuję na poniższym filmiku), tak aby paski się stykały.
  • Donuty cynamonowe maczaj w paskach lukru, lekko obracając je podczas maczania. Osiągniesz efekt przechodzących kolorów.
  • Świeżo udekorowane donuty posyp delikatnie srebrnymi cukiereczkami.

Wskazówki

  • Niewykorzystaną ilość ciasta na donuty możesz także wykorzystać na malutkie donuty. Ja miałam akurat taką formę i z pozostałej części udało mi się zrobić kilkanaście malutkich donutów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*