Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wy jeszcze nie macie gotowych pierniczków? Zatem ten przepis jest dla Was idealnym rozwiązaniem! Tym razem przygotowałam dla Was “szybkie” pierniczki na drożdżach i bez kakao. Sami zobaczcie jak wyszły.
“Szybkie” pierniczki na drożdżach i bez kakao
Course: Dla dzieci, Przepisy, Święta Bożego NarodzeniaPorcje
40
porcjiKalorie
391
kcalSkładniki
- Pierniczki
300 g mąki
80 g cukru
20 g przyprawy do piernika
3 g sody oszyszczonej
7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
1 jajko
70 g masła
90 g miodu
- Lukier
5 kropel soku z cytryny
150 g cukru pudru
20 g wody
barwnik spożywczy
Wykonanie
- Pierniczki
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Do małego rondelka włóż masło, przyprawę do piernika i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając trzepaczką, aż do połączenia składników.
- W między czasie o osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oraz drożdże. Suche składniki przełóż do miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (hakiem), a następnie wymieszaj z jajkiem.
- Gdy składniki w garnku połączą się wlewaj je małym strumieniem do masy w mikserze, miksując na małych obrotach.
- W zależności od miksera ciasto może być wyrobione całkowicie, lub trzeba będzie dokończyć wyrabianie ręcznie. Gdy ciasto na pierniczki będzie już gotowe, rozwałkuj ciasto na grubość 5-7 mm i wycinaj ciasteczka.
- Zachowaj odstęp między pierniczkami, układając je na blaszce, ponieważ będą jeszcze rosnąć w piekarniku.
- Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut lub do zarumienienia. Możesz też zastosować metodę suchego patyczka, aby sprawdzić czy pierniczki są juz gotowe.
- Po tym czasie wymij pierniczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Lukier
- Cukier puder razem z sokiem z cytryny umieść w mieseczce i zalej ciepłą wodą. Wszystko dobrze wymieszaj łyżeczką lub rózgą kuchenną. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Pierczniki najlepiej dekoruj za pomocą pędzelka.