pierniczki

“Szybkie” pierniczki na drożdżach i bez kakao

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wy jeszcze nie macie gotowych pierniczków? Zatem ten przepis jest dla Was idealnym rozwiązaniem! Tym razem przygotowałam dla Was “szybkie” pierniczki na drożdżach i bez kakao. Sami zobaczcie jak wyszły.

“Szybkie” pierniczki na drożdżach i bez kakao

Course: Dla dzieci, Przepisy, Święta Bożego Narodzenia
Porcje

40

porcji
Kalorie

391

kcal

Składniki

  • Pierniczki
  • 300 g mąki

  • 80 g cukru

  • 20 g przyprawy do piernika

  • 3 g sody oszyszczonej

  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)

  • 1 jajko

  • 70 g masła

  • 90 g miodu

  • Lukier
  • 5 kropel soku z cytryny

  • 150 g cukru pudru

  • 20 g wody

  • barwnik spożywczy

Wykonanie

  • Pierniczki
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Do małego rondelka włóż masło, przyprawę do piernika i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając trzepaczką, aż do połączenia składników.
  • W między czasie o osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oraz drożdże. Suche składniki przełóż do miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (hakiem), a następnie wymieszaj z jajkiem.
  • Gdy składniki w garnku połączą się wlewaj je małym strumieniem do masy w mikserze, miksując na małych obrotach.
  • W zależności od miksera ciasto może być wyrobione całkowicie, lub trzeba będzie dokończyć wyrabianie ręcznie. Gdy ciasto na pierniczki będzie już gotowe, rozwałkuj ciasto na grubość 5-7 mm i wycinaj ciasteczka.
  • Zachowaj odstęp między pierniczkami, układając je na blaszce, ponieważ będą jeszcze rosnąć w piekarniku.
  • Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut lub do zarumienienia. Możesz też zastosować metodę suchego patyczka, aby sprawdzić czy pierniczki są juz gotowe.
  • Po tym czasie wymij pierniczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Lukier
  • Cukier puder razem z sokiem z cytryny umieść w mieseczce i zalej ciepłą wodą. Wszystko dobrze wymieszaj łyżeczką lub rózgą kuchenną. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Pierczniki najlepiej dekoruj za pomocą pędzelka.

Wesołych Świąt!!!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*