Mini sernik jaglany z truskawkami i białą czekoladą

Mini sernik jaglany z truskawkami i białą czekoladą

Zapewne zastanawiacie się jak można nazwać sernik jaglanym, w momencie, gdy nie posiada ani grama sera. Nazwa idealnie pasuje do tego deseru, ponieważ jego konsystencja jest dokładnie taka jak sernika. I, co więcej, wszyscy moi “testerzy” nie sądzili, że to właśnie kasza jaglana jest jego głównym składnikiem. Taka oto niespodzianka 🙂

Będziecie potrzebować

Kruchy spód

Składniki

200 g herbatników

70 g masła

Przygotowanie

W pierwszej kolejności przygotujcie formę na muffinki i wyłóżcie ją papilotkami. Następnie w blenderze zmiksujcie herbatniki na mąkę i dodajcie roztopione masło. Wszystko dobrze wymieszajcie, aż powstanie jednolita masa.

Następnie przekładajcie łyżką do papilotek na wysokość około pół centymetra. Starajcie się, aby krucha warstwa była jak najbardziej płaska.

Formę włóżcie do lodówki, a następnie przygotujcie sernik.

Sernik jaglany z truskawkami i białą czekoladą

Składniki

100 g (1 torebka) kaszy jaglanej 

400 g mrożonych truskawek

75 g cukru pudru

145 g jogurtu naturalnego

100 g ( 1 tabliczka) białej czekolady

20 g mleka

13 g żelatyny w listkach

5 g ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

W pierwszej kolejności ugotujcie kaszę jaglaną w nieosolonej wodzie na miękko. Następnie do blendera przełóżcie zamrożone truskawki i zasypcie cukrem pudrem, aby szybciej się rozmroziły.

W między czasie namoczcie żelatynę w listkach w sporej ilości wody. Żelatynę będziecie później odciskać, dlatego ilość wody nie ma tutaj znaczenia. Istotne jest natomiast, aby przykryła całą żelatynę. Pamiętajcie także, aby rozdzielić dokładnie wszystkie listki od siebie przed namoczeniem.

Gdy kasza jaglana będzie już gotowa, przełóżcie ją do truskawek, dodajcie jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii i wszystko zmiksujcie na gładką masę.

Następnie w garnku na małym ogniu podgrzewajcie białą czekoladę z mlekiem. Gdy ta będzie już roztopione, dodajcie odciśniętą, namoczoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia się żelatyny. 

Pamiętajcie, aby nie zagotować żelatyny, gdyż traci ona wówczas swoje właściwości i wasz deser się nie zsiądzie.

Blendując na niskich obrotach truskawki, wlewajcie ciepłą czekoladę, aż wszystkie składniki się połączą. 

Następnie za pomocą małej chochelki wykładajcie masę jaglaną na kruchy spód do papilotek. Wszystko włóżcie do lodówki na minimum 3 h. 

Deser możecie dowolnie udekorować. Ja zdecydowałam się na wykorzystanie hydrolizowanej czekolady, którą wspólnie z instruktorem wykonaliśmy na szkoleniu.

2 Replies to “Mini sernik jaglany z truskawkami i białą czekoladą”

  1. Fajne! A hydrolizowana nie sprawiła kłopotu? 😉

  2. Jeszcze nie próbowałam robić własnej i użyłam tej, którą robiliśmy na szkoleniu cukierniczym 🙂

Dodaj komentarz