naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie (na słodko i na słono)

Weekend to specjalny czas w moim domu, ponieważ na śniadanie bardzo często pojawiają się naleśniki amerykańskie (ang. pancakes). Dla młodszej części rodziny przygotowuję je na słodko, natomiast dla tej starszej na słono. Sami zobaczcie, jakie to proste 🙂

Naleśniki amerykańskie (na słodko i na słono)

Course: Dla dzieci, PrzepisyCuisine: AmerykańskaDifficulty: Łatwe
Porcje

20

porcji
Kalorie

226

kcal

Składniki

  • 340 g mąki

  • 10 g sody oczyszczonej

  • 380 g mleka

  • 2 jajka

  • 20 g masła

  • 35 g miodu

  • Ulubione dodatki (na słodko: miód, owoce, bakalie / na słono: łosoś wędzony, serek kremowy, warzywa)

Wykonanie

  • W małym garnuszku lub na patelni roztop masło.
  • Do miski przełóż mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, jajka oraz mleko. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką. Następnie dodaj roztopione masło oraz miód i wszystko dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
  • Rozgrzej patelnię (najlepiej taką, do której nie będę przywierać naleśniki – teflonowa, ceramiczna), a następnie małą chochelką nalewaj małe krążki. Pamiętaj, że ciasto jeszcze się rozleje, dlatego starajcie się, aby krążki nie były za duże. Jeżeli jednak naleśniki się połączą, nie przejmuj się, zawsze można je rozdzielić drewnianą szpatułką.
  • Naleśniki możesz przewracać na drugą stronę wówczas, gdy na górze zaczną pojawiać sie pękające bąbelki (po około 1 minucie). Smaż o połowę krócej na drugiej stornie (obserwuj placuszki, ponieważ łatwo mogą się przypalić).
  • Gotowe placki możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Udekoruj wedle uznania 🙂
  • Ja przygotowałam dla moich maluchów placki na słodko z miodem i bananami, a dla mnie i męża z łososiem wędzonym, awokado, serkiem kremowym z koperkiem i jajkiem po benedyktyńsku 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*