bułeczki maślane

Bułeczki maślane

Jak często zdarza Wam się otworzyć szafkę i zorientować się, że właśnie zabrakło Wam pieczywa ? Że nie starczy go już na śniadanie, a sklepy są zamknięte. W takim wypadku ja zawsze ratuję się tym przepisem. Bułeczki maślane to genialny i szybki sposób na słodki, jak też słony posiłek. 

Bułeczki maślane

Course: Przepisy, Śniadanie
Porcje

15

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

30

minutes
Kalorie

245

kcal

Składniki

  • 350 g mąki

  • 14 g drożdży suchych (lub 50 g świeżych)

  • 15 g mąki kukurydzianej

  • 245 g mleka

  • 5 g soli

  • 3 g cukru

  • Do posmarowania bułeczek
  • 1 żółtko

  • 20 g śmietanki 30%

  • Do posypania bułeczek
  • sezam, mak, słonecznik, pestki dyni

Wykonanie

  • Dla świeżych drożdży
  • W osobnej misce przygotuj zaczyn z łyżki mąki, świeżych drożdzy, cukru i 1/4 mleka. Pozostawcie zaczyn, aż do momentu, kiedy drożdże zaczną pracować.
  • Następnie miksując na małych obrotach, do drożdży dodawaj po łyżce wymieszanych wcześniej suchych składników (mąka, sól).
  • Na koniec małym strumieniem dodawaj masło roztopione w mleku (lekko ostudzone). Ciasto drożdżowe powinno odchodzić od łopatki miksera.
  • Dla suchych drożdży
  • W mikserze umieść mąkę, drożdże, sól i cukier, a następnie na wolnych obrotach zalewaj ciepłym (nie gorącym!) mlekiem z masłem. Masa drożdżowa powinna odchodzić od łopatki miksera.
  • Przygotowane ciasto pozostawc do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość (trwa to zazwyczaj około 30 minut), wówczas rozgrzej piekarnik do 200°C i zacznij formować bułeczki.
  • Formowanie bułeczek
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie układaj na niej uformowane bułeczki o średnicy ok. 8 cm.
  • W miseczce wymieszaj żółtko ze śmietanką, a następnie posmaruj górę każdej bułeczki, używając pędzelka. Posmarowane bułeczki posypcie ulubionymi dodatkami i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Bułeczki są gotowe wówczas, gdy postukane od dołu wydają głuchy odgłos.

Wskazówki

  • Jeżeli zamierzasz wyrobić ciasto w mikserze, a nie ręcznie, wówczas polecam użycie haka do ciasta drożdżowego.
  • Jeżeli posiadasz mikser z metalową misą, przełóż ciasto przed wyrastaniem do szklanej lub drewnianej miski. Ciasto będzie szybciej i równomierniej wyrastać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*