konfitura jabłkowa

Konfitura jabłkowa – idealny dodatek do deserów

Szarlotka, kruche rogaliki czy crumble? W moim domu każdy z tych deserów od razu kojarzy się z jabłkami. I to koniecznie w połączeniu z cynamonem  i wanilią. W tym poście chciałabym się z Wami podzielić moją ulubioną konfiturą jabłkową, którą będziecie mogli wykorzystać do wymienionych deserów, i nie tylko.

Konfitura jabłkowa – idealny dodatek do deserów

Course: Dla dzieci, Owoce, Przepisy
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

74

kcal

Składniki

  • 5 jabłek jonagold

  • 8 g cynamonu

  • 100 g cukru

  • 250 g wody

  • 1 opakowanie cukru z wanilią

  • 15 g masła

Wykonanie

  • Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Zalej je gorącą wodą oraz dodaj przyprawy i cukier.
  • Smaż, aż do momentu gdy woda całkowicie wyparuje, a jabłka będą miękkie i lekko klejące.
  • Gorące jabłka przełóż do uprzednio wyparzonych słoiczków.
  • Gotową konfiturę możesz wykorzystać np. do wykonania tarty lub półkruchych rogalików.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*