Konfitura jabłkowa – idealny dodatek do deserów

Szarlotka, kruche rogaliki czy crumble? W moim domu każdy z tych deserów od razu kojarzy się z jabłkami. I to koniecznie w połączeniu z cynamonem  i wanilią. W tym poście chciałabym się z Wami podzielić moją ulubioną konfiturą jabłkową, którą będziecie mogli wykorzystać do wymienionych deserów, i nie tylko.

Trudność:  
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 3 słoiczki

Będziecie potrzebować

Konfitura jabłkowa

Składniki

5 jabłek jonagold

8 g cynamonu

100 g cukru

250 g wody

1 opakowanie cukru z wanilią

15 g masła

Wykonanie

W pierwszej kolejności obierzcie jabłka i pokrójcie je w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzejcie masło i wrzućcie jabłka. Zalejcie je gorącą wodą oraz dodajcie przyprawy i cukier.

Smażcie, aż do momentu gdy woda całkowicie wyparuje, a jabłka będą miękkie i lekko klejące.

Gorące jabłka przełóżcie do uprzednio wyparzonych słoiczków.

Wasza konfitura jest już gotowa i możecie jej użyć np. do wykonania tarty lub półkruchych rogalików.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *