rogaliki

Ciasto półkruche

Na pewno zastanawiacie się czym różni się ciasto półkruche od kruchego? Jakie desery można przygotować z tego właśnie rodzaju ciasta? W tym poście postaram się odpowiedź na nurtujące Was pytania i przedstawić przykład wykorzystania ciasta półkruchego.

Ciasto półkruche

Course: Przepisy, Tutoriale
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

418

kcal

Składniki

  • 300 g mąki tortowej

  • 90 g zimnego masła

  • 1 jajko

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

  • 90 g cukru pudru

Wykonanie

  • W mikserze umieść mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie pokrój masło na małe kawałeczki i dodajc do mąki. Na końcu dodaj jajka oraz resztę suchych składników (cukier z wanilią oraz cukier puder).
  • Wszystkie składniki miksuj na małych obrotach, za pomocą końcówki z hakiem, lub wyrabiaj ręcznie, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki (jeżeli zamierzasz użyć go później) lub pozostaw na zewnątrz i od razu użyj.
  • Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, jeżeli wykonujesz ciasteczka. Jeżeli używasz ciasta półkruchego jako podkład do innych deserów, kieruj się wytycznymi dla danego przepisu.

Rożnice pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym

Na pewno zastanawiasz się dlaczego ciasto półkruche przed użyciem nie musi poleżeć w lodówce, jak ciasto kruche. Dzieję się tak ponieważ niska temperatura ma obojętny wpływ na strukturę ciasta półkruchego, w porównaniu do kruchego, które utwardza się pod jej wpływem.

Ponadto, na pewno zauważyłaś/eś, że w cieście półkruchym dodaje się całe jajko, a nie samo żółtko. To właśnie białko ma właściwości utwardzające strukturę ciasta, co powoduje, że nie trzeba go uprzednio chłodzić. Nastomiast ciasto kruche zawdzięcza swoją kruchość uprzednim przechowywaniu w niskiej temperaturze, a braku białka.

Wykorzystanie ciasta półkruchego

Ciasto półkruche można w zasadzie wykorzystać w tych samych deserach, w których używa się ciasta kruchego. Jednak szczególnie, ciasto półkruche nadaje się do wykonania ciasteczek z nadzieniem (rogaliki, płaskie ciasteczka), jak też jako spody do ciast

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*