Półkruche rogaliki z konfiturą jabłkową

Klasyczna szarlotka, crumble jabłkowe czy rogaliki z nadzieniem jabłkowym? Wszystkim tym deserom nie mogę się oprzeć! Mogłabym je jeść codziennie. W tym poście jednak chciałabym Wam pokazać jak szybko przygotować półkruche rogaliki z nadzieniem jabłkowym.

Trudność:  
Czas przygotowania: 1 h 
Porcje: 20

Zaczynamy

Przepis składa się z dwóch etapów:

  1. Wykonanie konfitury jabbłkowej z tego przepisu.
  2. Przygotowanie półkruchego ciasta z tego przepisu.

Gdy wykonanie powyższe kroki możecie przystąpic do etapu formowania rogalików.

Wykonanie rogalików

Rozwałkujcie połowę porcji ciasta, tak aby powstało koło, a następnie używając nożyka do pizzy pokrójcie ciasto na 8 równych kawałków, jak na zdjęciu poniżej.

Następnie zawijajcie każdy kawałek szerszą stroną do środka i przekładajcie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180°C aż do zarumienienia rogalików.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *