“Biszkopt” – słowo, które spędza sen z powiek wielu doświadczonym cukiernikom amatorom. W tym miejscu chciałabym Wam powiedzieć, że biszkopt nie jest aż tak przerażający jaki się wydaje. Poniżej przedstawiam Wam przepis na biszkopt idealny, “zawsze wychodzący” 🙂 Korzystając z tego przepisu robię biszkopt już od wielu lat, i wierzcie mi – wychodzi za każdym razem. Wiem… brzmi to jak bajka, ale spróbujcie, a sami się przekonacie 🙂 Czekam na Wasze wypieki biszkoptowe w komenatrzach!
Biszkopt idealny, zawsze się udaje
Course: Przepisy, TutorialePorcje
20
porcjiCzas przygotowania
50
minutesKalorie
329
kcalSkładniki
5 jajek
135 g cukru
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij na puszystą masę.
- Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, po każdym dodaniu chwilę ubijając, aby cukier się rozpuścił.
- Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- W osobnej misce wymieszaj przesiane obie mąki.
- Następnie do ubitych jajek, drewnianą łyżką, dodawaj po łyżce mąki i delikatnie mieszaj, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłóż na blachę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 40 minut.
- Gotowy biszkopt po wystygnięciu wyjmij z rantu lub tortownicy i odwróć do góry nogami.
Pingback: Biszkopt genueński, jako baza do tortu - Cake therapy
Pingback: Waniliowo-owocowy torcik Pokemon - Cake therapy
Pingback: Szarlotka w nowym wydaniu - Cake therapy