Jako wielka fanka makaroników, ciągle poszukuję nowych inspiracji na wszelkie migdałowe wypieki. Dzisiaj w roli głównej rozpływające się w ustach, lekko ciągnące o chrupiącej skórce, włoskie ciasteczka migdałowe. Wyszły tak obłędnie, że miały problem dotrwać do sesji zdjęciowej 🙂
Z migdałowych słodkości na moim blogu możesz znaleźć różne rodzaje makaroników oraz ciasteczka marcepanowe. Postanowiłam nieco popracować nad rozbudową tej sekcji i w tym przepisie pokażę Ci jak przygotować włoskie ciasteczka migdałowe. Idealnie miękkie, lekko ciągnące, a dzięki procesowi suszenia, lekko chrupiące z góry.
Migdały kojarzą mi się po pierwsze z makaronikami, a w następnej kolejności z tematyką świąteczną. To głównie na Święta Bożego Narodzenia zakupuję ich całą tonę i dodaję posiekane do piernika, czy makowca. Do makaroników wykorzystuję zmielone migdały lub mąkę migdałową. Właśnie w formie mąki użyłam migdały do włoskich ciasteczek. Dobrej jakości i w niedużej cenie, możesz dostać mielone migdały w Lidlu. Jednak najczęściej pojawiają się właśnie przed Świętami Bożego Narodzenia lub przed Wielkanocą.
Włoskie ciasteczka migdałowe
20
porcji30
minutes20
minutes435
kcal1
hSkładniki
200 g mąki migdałowej
120 g cukru pudru + 20 g do posypania ciasteczek
2 białka
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
Wykonanie
- Białka ubij z cukrem, aż zacznie tworzyć się lekka pianka.
- Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę na tarce na drobnych oczkach. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny do białek.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj po łyżce cały czas miksując (ja użyłam miksera z hakiem).
- Na końcu dodaj obydwa ekstraktu lub ziarenka z laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Formowanie + suszenie ciasteczek
- Przed formowaniem ciasteczek zamaczaj ręce w zimnej wodzie, aby ciasto nie kleiło się do Twoich rąk.
- Porcje na ciasteczka oddzielaj łyżką i formuj kuleczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Po uformowaniu wszystkich ciasteczek, za pomocą drobnego sitka posyp obficie cukrem pudrem wszystkie ciasteczka i pozostaw na godzinę do wysuszenia.
- Pieczenie ciasteczek
- 15 minut przed zakończeniem czasu suszenia rozgrzej piekarnik do 150°C w trybie góra-dół.
- Piecz włoskie ciasteczka migdałowe w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
Przepraszam ale nie wiem czy posypać obficie mąka później czy cukrem pudrem?
Cukrem pudrem 🙂 Przepraszam za nieścisłość w przepisie, już poprawione 🙂
Pozdrawiam,
Cake therapy
Pingback: Moje słodkie włoskie inspiracje - Cake therapy