wloskie ciasteczka migdałowe

Włoskie ciasteczka migdałowe

Jako wielka fanka makaroników, ciągle poszukuję nowych inspiracji na wszelkie migdałowe wypieki. Dzisiaj w roli głównej rozpływające się w ustach, lekko ciągnące o chrupiącej skórce, włoskie ciasteczka migdałowe. Wyszły tak obłędnie, że miały problem dotrwać do sesji zdjęciowej 🙂

Z migdałowych słodkości na moim blogu możesz znaleźć różne rodzaje makaroników oraz ciasteczka marcepanowe. Postanowiłam nieco popracować nad rozbudową tej sekcji i w tym przepisie pokażę Ci jak przygotować włoskie ciasteczka migdałowe. Idealnie miękkie, lekko ciągnące, a dzięki procesowi suszenia, lekko chrupiące z góry.

Migdały kojarzą mi się po pierwsze z makaronikami, a w następnej kolejności z tematyką świąteczną. To głównie na Święta Bożego Narodzenia zakupuję ich całą tonę i dodaję posiekane do piernika, czy makowca. Do makaroników wykorzystuję zmielone migdały lub mąkę migdałową. Właśnie w formie mąki użyłam migdały do włoskich ciasteczek. Dobrej jakości i w niedużej cenie, możesz dostać mielone migdały w Lidlu. Jednak najczęściej pojawiają się właśnie przed Świętami Bożego Narodzenia lub przed Wielkanocą.

Włoskie ciasteczka migdałowe

Porcji

20

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

20

minutes
Kalorie/100g

435

kcal
Suszenie

1

h

Składniki

  • 200 g mąki migdałowej

  • 120 g cukru pudru + 20 g do posypania ciasteczek

  • 2 białka

  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

Wykonanie

  • Białka ubij z cukrem, aż zacznie tworzyć się lekka pianka.
  • Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę na tarce na drobnych oczkach. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny do białek.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj po łyżce cały czas miksując (ja użyłam miksera z hakiem).
  • Na końcu dodaj obydwa ekstraktu lub ziarenka z laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Formowanie + suszenie ciasteczek
  • Przed formowaniem ciasteczek zamaczaj ręce w zimnej wodzie, aby ciasto nie kleiło się do Twoich rąk.
  • Porcje na ciasteczka oddzielaj łyżką i formuj kuleczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Po uformowaniu wszystkich ciasteczek, za pomocą drobnego sitka posyp obficie cukrem pudrem wszystkie ciasteczka i pozostaw na godzinę do wysuszenia.
  • Pieczenie ciasteczek
  • 15 minut przed zakończeniem czasu suszenia rozgrzej piekarnik do 150°C w trybie góra-dół.
  • Piecz włoskie ciasteczka migdałowe w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

3 komentarze

  1. Przepraszam ale nie wiem czy posypać obficie mąka później czy cukrem pudrem?

    • Cukrem pudrem 🙂 Przepraszam za nieścisłość w przepisie, już poprawione 🙂

      Pozdrawiam,
      Cake therapy

  2. Pingback: Moje słodkie włoskie inspiracje - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*