Uwielbiam domowe dżemy i konfitury. Były takie czasy, że cały rok produkowałam te przetwory z przeróżnych owoców – jabłek, brzoskwini, truskawek, malin. Z poprzednim wpisów pewnie wiesz, że lubię eksperymentować. Konfiturę z czerwonej pomarańczy i mango to dla mnie zupełnie nowe doświadczenie smakowe.
Gładka, kremowa konsystencja konfitury z czerwonej pomarańczy i mango to coś, co spowodowało, że świetnie nadaje się jako nadzienie do ciasteczek, czy rogalików. Dodatkowo jest źródłem masy witamin i składników odżywczych.
Mango to egzotyczny owoc, który dzięki swoim właściwościom zalecany jest w diecie cukrzyków, ponieważ obniża insulinoodporność oraz podwyższony poziom ciśnienia tętniczego we krwi. Czerwone pomarańcze z kolei mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalnie dzięki hesperydynie. Natomiast witamina C oraz A wzmacniają odporność oraz poprawiają wzrok.
Konfitura z czerwonej pomarańczy i mango
Czas przygotowania
10
minutesCzas pieczenia
30
minutesKalorie
97
kcalTotal time
1
hour10
minutesSkładniki
1 duże, miękkie mango
3 czerwone pomarańcze
50 g cukru
Wykonanie
- Mango przekrój wzdłuż, omijając pestkę. Ze środka za pomocą łyżki wyjmij miąższ i przełóż do miseczki.
- Wyciśnij sok z czerwonych pomarańczy.
- Wszystkie składniki (sok z pomarańczy, miąższ z mango oraz cukier) umieść na nieprzywierającej patelni i smaż na średnim ogniu około 30 minut.
- Gdy konfitura będzie miała konsystencję gęstej śmietany wówczas przełóż ją do słoiczka i zamknij dokładnie.
- Pasteryzowanie konfitury
- Aby zabezpieczyć konfiturę z czerwonej pomarańczy i mango przed psuciem najlepiej ją zapasteryzować.
- Aby to wykonać, na dnie wyższego garnka umieść ściereczkę, a następnie na ściereczce ułóż słoiczki z konfiturą, tak aby słoiczki stały.
- Następnie do garnka nalej wody, tak aby pokrywała do 3/4 wysokość słoiczków.
- Wodę w garnku zagotuj i gotuj przez następne 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i ostrożnie wyjmij słoiczki z garnka. Ustaw je do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Tak zapasteryzowana konfitura może leżeć do pół roku w słoiczkach.