Konfitura z czerwonej pomarańczy i mango

konfitura z czerwonej pomarańczy i mango

Uwielbiam domowe dżemy i konfitury. Były takie czasy, że cały rok produkowałam te przetwory z przeróżnych owoców – jabłek, brzoskwini, truskawek, malin. Z poprzednim wpisów pewnie wiesz, że lubię eksperymentować. Konfiturę z czerwonej pomarańczy i mango to dla mnie zupełnie nowe doświadczenie smakowe.

Gładka, kremowa konsystencja konfitury z czerwonej pomarańczy i mango to coś, co spowodowało, że świetnie nadaje się jako nadzienie do ciasteczek, czy rogalików. Dodatkowo jest źródłem masy witamin i składników odżywczych.

Mango to egzotyczny owoc, który dzięki swoim właściwościom zalecany jest w diecie cukrzyków, ponieważ obniża insulinoodporność oraz podwyższony poziom ciśnienia tętniczego we krwi. Czerwone pomarańcze z kolei mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalnie dzięki hesperydynie. Natomiast witamina C oraz A wzmacniają odporność oraz poprawiają wzrok.

Konfitura z czerwonej pomarańczy i mango

Czas przygotowania

10

minut
Czas pieczenia

30

minut
Kalorie

97

kcal
Total time

1

godzina 

10

minut

Składniki

  • 1 duże, miękkie mango

  • 3 czerwone pomarańcze

  • 50 g cukru

Wykonanie

  • Mango przekrój wzdłuż, omijając pestkę. Ze środka za pomocą łyżki wyjmij miąższ i przełóż do miseczki.
  • Wyciśnij sok z czerwonych pomarańczy.
  • Wszystkie składniki (sok z pomarańczy, miąższ z mango oraz cukier) umieść na nieprzywierającej patelni i smaż na średnim ogniu około 30 minut.
  • Gdy konfitura będzie miała konsystencję gęstej śmietany wówczas przełóż ją do słoiczka i zamknij dokładnie.
  • Pasteryzowanie konfitury
  • Aby zabezpieczyć konfiturę z czerwonej pomarańczy i mango przed psuciem najlepiej ją zapasteryzować.
  • Aby to wykonać, na dnie wyższego garnka umieść ściereczkę, a następnie na ściereczce ułóż słoiczki z konfiturą, tak aby słoiczki stały.
  • Następnie do garnka nalej wody, tak aby pokrywała do 3/4 wysokość słoiczków.
  • Wodę w garnku zagotuj i gotuj przez następne 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i ostrożnie wyjmij słoiczki z garnka. Ustaw je do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Tak zapasteryzowana konfitura może leżeć do pół roku w słoiczkach.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*