Maślane ciasteczka z konfiturą z mango

ciasteczka maślane

Jedno z moich słodkich wspomnień z dzieciństwa to maślane ciasteczka z makiem przełożone konfiturą malinową lub truskawkową. Rozpływały się w ustach i można je było kupić tylko w wybranych piekarniach. Starałam się je odtworzyć i w końcu się udało.

Maślane ciasteczka z makiem i konfiturą mango to jeden z moich ostatnich hitów. Delikatne i rozpływające się w ustach. Ciasto składa się tylko z trzech składników i przygotowuje się je w kilka minut. Cały sekret to chłodzenie i mrożenie ciasta, które nadaje mu delikatności i sprawia, że ukształtowane ciasteczka zachowują swój kształt. W mojej wersji przełożone konfiturą z mango i czerwonej pomarańczy.

Maślane ciasteczka z konfiturą z mango

Porcji

25

ciasteczek
Czas przygotowania

15

minut
Czas pieczenia

15

minut
Kalorie / 100 g

503

kcal
Czas chłodzenia

3

godziny
Czas mrożenia

30

minut

Składniki

  • 200 g masła

  • 120 g cukru

  • 250 g mąki tortowej

  • Do posypania
  • mak zwykły lub mielony

  • pokruszone migdały

  • Do przełożenia
  • Dowolna konfitura (w mojej wersji mango i czerwona pomarańcza)

Wykonanie

  • Masło ubij w mikserze na puszystą masę. Zajmuje to około 10 minut.
  • W międzyczasie musisz kilka razy zatrzymywać mikser i zbierać masło ze ścianek, a następnie ubijać ponownie, aby całe masło było ubite.masa maślana
  • Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Ubijaj kolejne 10 minut, aż do uzyskania puszystej i białej masy.
  • Na samym końcu dodaj mąkę i miksuj na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Gotowe ciasto maślane zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 3 godziny.ciasteczka maślane
  • Formowanie ciasteczek
  • Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj kuleczki z średnicy 2-3 cm.
  • Układaj je na blaszce, a następnie umieść w zamrażarce na 30 minut.ciasteczka maślane
  • Po upływie pół godziny, rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Kolejno wyjmij ciasteczka maślane z zamrażarki i posyp jedną połowę ciasteczek makiem, a drugą połowę posiekanymi migdałami.ciasteczka maślaneciasteczka maślane
  • Posypane ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw na blaszce do całkowitego wystygnięcia.
  • Przekładanie ciasteczek
  • Ciasteczka maślane przekładaj konfiturą z mango i czerwonej pomarańczy lub dowolnej innej konfitury, którą masz w domu. Domowe przetwory idealnie sprawdzą się jako nadzienie dla tych ciasteczek.
  • Z kawą smakują obłędnie. U nas wytrwały 2 h 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*