Od dawna już zabierałam się za zrobienie ptysi z kruszonką, ale ciągle coś innego wypadało, bądź chciałam mieć deser na już. Ciasto parzone na ptysie wymaga wcześniejszego przygotowania, nadzienie w postaci ganache też musi troszkę poleżeć w lodówce, a to wszystko trwa. Ale w efekcie zmobilizowałam się i moje ptysie powstały na szczególną okazję Dnia Kobiet. Można powiedzieć, że sama sobie zrobiłam prezent 🙂
Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego, które samo w sobie jest bardzo proste i szybkie wykonaniu. Sekretem jednak dobrych i puszystych ptysi jest leżakownie ciasta w lodówce. Przez minimum 24h. W przypadku ptysi z kruszonką należy również przygotować kruche ciasto i lekko schłodzić je w lodówce (ok. 30 minut).
Moja wersja nadzienia do ptysi to ganache z białej czekolady z dodatkiem puree z mango i pomarańczy. Dodatkowo ptysie z kruszonką ozdabiam kawałkami mango, co obłędnie wygląda i smakuje.
Ptysie z kruszonką o smaku mango-pomarańcza
12
ptysi1
hour40
minutes304
kcal24
hCiasto parzone, chrupiąca skórka z kruszonki i mocno owocowe nadzienie z białej czekolady, mango i pomarańczy z małą owocową niespodzianką w środku to właśnie jedne z obłędniejszych ciastek, czyli ptysie z kruszonką.
Składniki
- Ciasto parzone
250 ml wody
120 g masła
150 g mąki
5 jajek
- Kruszonka
200 g brązowego cukru
120 g masła
180 g mąki
odrobina pomarańczowego barwnika
- Puree z mango i pomarańczy
0.5 mango
1 pomarańcza
łyżeczka soku z cytryny
- Ganache z białej czekolady z mango i pomarańczą
30 g puree z mango i pomarańczy
200 g białej czekolady
90 g śmietanki 30%
- Żelka mango – pomarańcza
150 g puree z mango i pomarańczy
łyżeczka żelatyny (5 g) + 20 g wody
- Do dekoracji
0.5 mango
garść orzechów włoskich (opcjonlanie)
Wykonanie
- Ciasto parzone
- W rondelku umieść wodę i masło i podgrzewaj, aż do rozpuszczenia się masła.
- Następnie dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie masa, która będzie odklejać się od ścianek rondelka.
- Odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
- Przełóż ciasto w temperaturze pokojowej do miksera i cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Mieszaj, aż do połączenia składników.
- Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wstaw do lodówki na dobę.
- W międzyczasie przygotuj puree z mango i pomarańczy oraz żelkę.
- Puree z mango i pomarańczy
- Wyciśnij sok z jednej pomarańczy.
- Do blendera włóż mango pokrojone w kosteczki, sok z pomarańczy oraz sok z cytryny.
- Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- Następnie przetrzyj przez sitko i pozbądź się resztek na sitku.
- Żelka mango – pomarańcza
- Żelatynę namocz w 20g wody i odstaw na 10 minut.
- W międzyczasie podgrzej puree z mango i pomarańczy, a następnie dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
- Puree z mango i pomarańczy przelej do okrągłej formy na małe półkule. Takiej jak poniżej.
- Formę wstaw do lodówki, aż do całkowitego stężenia żelek.
- Ganache z białej czekolady z mango i pomarańczą
- Pokrusz białą czekoladę i przełóż ją do miski.
- Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
- Śmietanką zalej białą czekoladę i pozostaw na minutkę, aby czekolada lekko zaczęła się rozpuszczać. Następnie energicznie wymieszaj rózgą kuchenną, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
- Ganache wstaw do lodówki na 15 minut, aby lekko go schłodzić.
- Po tym czasie przełóż ganache do miksera i ubijaj na wysokich obrotach około 5 minut. Gdy ganache zwiększy delikatnie swoją objętość, dodaj puree z mango pomarańczy i wymieszaj do połączenia.
- Gotowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wstaw do lodówki do schłodzenia i stężenia.
- Kruszonka
- Zimne masło posiekaj i przełóż do miksera.
- Dodaj resztę składników i zagnieć kruszonkę. Możesz również wykorzystać miksera.
- Gotową kruszonkę uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Przygotowywanie ptysi
- Ciasto na ptysie wyjmij na 1h przed formowaniem ciastek, aby łatwiej wyciskać ciasto z rękawa cukierniczego.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na niej kółka o średnicy 8 cm w odstępach 3 cm. Na mojej blaszce zmieściło się 12 kółek.*
- Następnie rozwałkuj kruszonkę na grubość około 3 mm. Będziesz potrzebować ok. 3 łyżek mąki do podsypania ciasta oraz wałka, ponieważ ciasto może być lekko klejące.
- W cieście wytnij 12 kółek o średnicy 8 cm. Następnie kółkami z kruszonki przykrywaj ptysie, lekko je dociskając.*
- Ptysie z kruszonką piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku.
- Po upływie 40 minut wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciastka do przestygnięcia (ok. 1h), aby ptysie nie opadły. Po wielu nieudanych próbach z ptysiami, to właśnie okazał się sposób na sukces, aby ptysie nie opadły.
- Nadziewanie ptysi
- Ganache z białej czekolady wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed nadziewaniem ptysi.
- Mango pokrój w kostkę i odłóż na bok. Posłuży Ci na samym końcu do dekoracji ciastek.
- Gotowe ptysie przekrawaj w poprzek mniej więcej w 3/4 wysokości.*
- Następnie za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem do środka ptysia okrężnymi ruchami. Na wierzch kremu lekko wciśnij półkulę-żelkę mango – pomarańcza. A następnie analogicznie nałóż kolejną warstwę kremu.
- Na wierz kremu nałóż “czapeczkę” ptysia i z boku powbijaj kawałki mango i orzechów włoskich.
- W ten sam sposób przełóż wszystkie ptysie.
- Ptysie pięknie prezentują się na białej paterze udekorowane orzechami włoskimi.
Smacznego!!!
Wskazówki
- Pamiętaj, aby po narysowaniu kółek odwrócić papier do pieczenia na drugą stronę, aby kółka nie odbiły się na Twoich ptysiach.
- Zamieściłam krótki filmik instruktażowy jak przygotować ptysie przed pieczeniem oraz jak wypełnić je nadzieniem.
- Zobacz, jak to robię na filmiku.