Ptysie z kruszonką o smaku mango-pomarańcza

ptysie

Od dawna już zabierałam się za zrobienie ptysi z kruszonką, ale ciągle coś innego wypadało, bądź chciałam mieć deser na już. Ciasto parzone na ptysie wymaga wcześniejszego przygotowania, nadzienie w postaci ganache też musi troszkę poleżeć w lodówce, a to wszystko trwa. Ale w efekcie zmobilizowałam się i moje ptysie powstały na szczególną okazję Dnia Kobiet. Można powiedzieć, że sama sobie zrobiłam prezent 🙂

Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego, które samo w sobie jest bardzo proste i szybkie wykonaniu. Sekretem jednak dobrych i puszystych ptysi jest leżakownie ciasta w lodówce. Przez minimum 24h. W przypadku ptysi z kruszonką należy również przygotować kruche ciasto i lekko schłodzić je w lodówce (ok. 30 minut).

Moja wersja nadzienia do ptysi to ganache z białej czekolady z dodatkiem puree z mango i pomarańczy. Dodatkowo ptysie z kruszonką ozdabiam kawałkami mango, co obłędnie wygląda i smakuje.

Ptysie z kruszonką o smaku mango-pomarańcza

Porcji

12

ptysi
Czas przygotowania

1

godzina 
Czas pieczenia

40

minut
Kalorie / 100 g

304

kcal
Odpoczywanie ciasta parzonego

24

h

Ciasto parzone, chrupiąca skórka z kruszonki i mocno owocowe nadzienie z białej czekolady, mango i pomarańczy z małą owocową niespodzianką w środku to właśnie jedne z obłędniejszych ciastek, czyli ptysie z kruszonką.

Składniki

  • Ciasto parzone
  • 250 ml wody

  • 120 g masła

  • 150 g mąki

  • 5 jajek

  • Kruszonka
  • 200 g brązowego cukru

  • 120 g masła

  • 180 g mąki

  • odrobina pomarańczowego barwnika

  • Puree z mango i pomarańczy
  • 0.5 mango

  • 1 pomarańcza

  • łyżeczka soku z cytryny

  • Ganache z białej czekolady z mango i pomarańczą
  • 30 g puree z mango i pomarańczy

  • 200 g białej czekolady

  • 90 g śmietanki 30%

  • Żelka mango – pomarańcza
  • 150 g puree z mango i pomarańczy

  • łyżeczka żelatyny (5 g) + 20 g wody

  • Do dekoracji
  • 0.5 mango

  • garść orzechów włoskich (opcjonlanie)

Wykonanie

  • Ciasto parzone
  • W rondelku umieść wodę i masło i podgrzewaj, aż do rozpuszczenia się masła.
  • Następnie dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie masa, która będzie odklejać się od ścianek rondelka.
  • Odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
  • Przełóż ciasto w temperaturze pokojowej do miksera i cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Mieszaj, aż do połączenia składników.
  • Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wstaw do lodówki na dobę.
  • W międzyczasie przygotuj puree z mango i pomarańczy oraz żelkę.
  • Puree z mango i pomarańczy
  • Wyciśnij sok z jednej pomarańczy.
  • Do blendera włóż mango pokrojone w kosteczki, sok z pomarańczy oraz sok z cytryny.
  • Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę.
  • Następnie przetrzyj przez sitko i pozbądź się resztek na sitku.ptysie
  • Żelka mango – pomarańcza
  • Żelatynę namocz w 20g wody i odstaw na 10 minut.
  • W międzyczasie podgrzej puree z mango i pomarańczy, a następnie dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  • Puree z mango i pomarańczy przelej do okrągłej formy na małe półkule. Takiej jak poniżej.forma silikonowa polkule
  • Formę wstaw do lodówki, aż do całkowitego stężenia żelek.
  • Ganache z białej czekolady z mango i pomarańczą
  • Pokrusz białą czekoladę i przełóż ją do miski.
  • Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
  • Śmietanką zalej białą czekoladę i pozostaw na minutkę, aby czekolada lekko zaczęła się rozpuszczać. Następnie energicznie wymieszaj rózgą kuchenną, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  • Ganache wstaw do lodówki na 15 minut, aby lekko go schłodzić.
  • Po tym czasie przełóż ganache do miksera i ubijaj na wysokich obrotach około 5 minut. Gdy ganache zwiększy delikatnie swoją objętość, dodaj puree z mango pomarańczy i wymieszaj do połączenia.ptysie
  • Gotowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wstaw do lodówki do schłodzenia i stężenia.ptysie
  • Kruszonka
  • Zimne masło posiekaj i przełóż do miksera.
  • Dodaj resztę składników i zagnieć kruszonkę. Możesz również wykorzystać miksera.
  • Gotową kruszonkę uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Przygotowywanie ptysi
  • Ciasto na ptysie wyjmij na 1h przed formowaniem ciastek, aby łatwiej wyciskać ciasto z rękawa cukierniczego.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na niej kółka o średnicy 8 cm w odstępach 3 cm. Na mojej blaszce zmieściło się 12 kółek.*
  • Następnie rozwałkuj kruszonkę na grubość około 3 mm. Będziesz potrzebować ok. 3 łyżek mąki do podsypania ciasta oraz wałka, ponieważ ciasto może być lekko klejące.
  • W cieście wytnij 12 kółek o średnicy 8 cm. Następnie kółkami z kruszonki przykrywaj ptysie, lekko je dociskając.*
  • Ptysie z kruszonką piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Po upływie 40 minut wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciastka do przestygnięcia (ok. 1h), aby ptysie nie opadły. Po wielu nieudanych próbach z ptysiami, to właśnie okazał się sposób na sukces, aby ptysie nie opadły.
  • Nadziewanie ptysi
  • Ganache z białej czekolady wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed nadziewaniem ptysi.
  • Mango pokrój w kostkę i odłóż na bok. Posłuży Ci na samym końcu do dekoracji ciastek.
  • Gotowe ptysie przekrawaj w poprzek mniej więcej w 3/4 wysokości.*
  • Następnie za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem do środka ptysia okrężnymi ruchami. Na wierzch kremu lekko wciśnij półkulę-żelkę mango – pomarańcza. A następnie analogicznie nałóż kolejną warstwę kremu.
  • Na wierz kremu nałóż “czapeczkę” ptysia i z boku powbijaj kawałki mango i orzechów włoskich.
  • W ten sam sposób przełóż wszystkie ptysie.
  • Ptysie pięknie prezentują się na białej paterze udekorowane orzechami włoskimi.
    Smacznego!!!

Wskazówki

  • Pamiętaj, aby po narysowaniu kółek odwrócić papier do pieczenia na drugą stronę, aby kółka nie odbiły się na Twoich ptysiach.
  • Zamieściłam krótki filmik instruktażowy jak przygotować ptysie przed pieczeniem oraz jak wypełnić je nadzieniem.
  • Zobacz, jak to robię na filmiku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*