Puszysty i delikatny sernik z mascarpone i wiśniami to zupełnie nowa wariacja tego klasycznego deseru. Różni się od tradycjonalnych serników przede wszystkich brakiem twarogu. Dodatkowo w samym jego środku znajduje się żelka wiśniowa przygotowana z domowych wiśni w syropie. Spód sernika to zmielone ciasteczka. Niebo w gębie!
Sam sernik składa się z mascarpone oraz śmietanki kremówki. Waniliową nutę przełamuję lekko kwaśna żelka z domowych wiśni. Natomiast spód sernika to kruche ciasteczka zmielone i wymieszane z masłem. Żelka wiśniowa może być zastąpiona każdym innym owocem, który uwielbiasz. Mogą to być maliny czy mango-marakuja. Jednak dla mnie wiśnie w tym połączeniu to sztos!
Cały sernik polałam polewą lustrzaną z białej czekolady i udekorowałam kropelkami żelki wiśniowej i jadalnymi perełkami. Na stole sernik przepięknie komponuje się z różami.
Sernik z mascarpone i wiśniami
20
porcji305
kcalSkładniki
- Kruchy spód z ciasteczek
100 g ciasteczek maślanych lub wieloziarnistych
30 g masła
- Sernik z mascarpone
300 g śmietany 30%
125 g mascarpone
80 g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier z wanilią
3 łyżki soku z cytryny
10 g żelatyny + 30 g wody
- Żelka wiśniowa
250 g wiśni w syropie (ja użyłam domowych wiśni mojej babci)
15 g żelatyny + 30 g wody
- Polewa lustrzana
80 g białej czekolady
100 g śmietany 30%
50 g wody
100 g cukru
10 g żelatyny + 30 g wody
- Kropelki wiśniowe
pół łyżeczki żelatyny
50 g syropu z wiśni
- Do dekoracji
zmielone migdały
jadalne perełki
Wykonanie
- Do wykonania sernika użyłam foremki silikonowej w kształcie chmurki (o takiej).
- Kruchy spód z ciasteczek
- Ciasteczka zmiel w blenderze na mąkę, a następnie dodaj roztopione masło.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj kwadrat o boku 2 cm mniejszym niż bok Twojej foremki silikonowa.
- Spód z ciasteczek włóż do lodówki na czas przygotowywania sernika i żelki.
- Żelka wiśniowa
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na bok do namoczenia.
- Wiśnie zmiel w blenderze na puree, a następnie przetrzyj przez drobne sitko.
- Żelatynę podgrzej w mikrofalówce lub roztop w małym garnuszku. Pamiętaj, aby nie dopuścić do jej zagotowania.
- Ja zazwyczaj roztapiam żelatynę w mikrofalówce i robię to na mocy 100W przez 10 sekund.
- Roztopioną żelatynę wlewaj powoli do puree z wiśni cały czas mieszając, aż do połączenia składników.
- Przygotuj kwadratowy lub okrągły rant do tortu o boku lub średnicy ok. 2 cm mniejszej niż bok/średnica Twojej formy silikonowej.
- Na blaszkę lub talerz wyłóż folię spożywczą i połóż na niej rant. Folią, która wystaje poza rant owiń go dokładnie, aby Twoja żelka nie wylała się z rantu.
- Wlej żelkę i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 30 minut). Po tym czasie zacznij przygotowywać sernik z mascarpone.
- Sernik z mascarpone
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na bok do namoczenia.
- Śmietanę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na 3/4. Masa nie powinna być całkowicie sztywna, a jedynie lekko płynna.
- Następnie do masy sernikowej dodaj sok z cytryny oraz ziarenka z laski wanilii lub cukier z wanilią.
- Żelatynę podgrzej w mikrofalówce lub roztop w małym garnuszku. Pamiętaj, aby nie dopuścić do jej zagotowania.
- Roztopioną żelatynę wlewaj powoli do sernika cały czas mieszając, aż do połączenia składników.
- Składanie deseru
- Do formy silikonowej wlej połowę masy na sernik.
- Następnie na wierzch połóż żelkę wiśniową.
- Wszystko zalej pozostałą połową sernika z mascarpone.
- Aby być pewnym, że sernik dokładnie wypełnił foremkę możesz lekko nią potrząsnąć na boki i zrzucić z kilku centymetrów na blat.
- Na końcu powoli i ostrożnie na wierz sernika wyłóż spód z kruchych ciasteczek.
- Może się tak zdarzyć, że spód lekko się pokruszy podczas przekładania, jak też układania na serniku, jednak zupełnie się tym nie przejmuj. Nadal spełnia świetnie swoją rolę podstawy, jak też smakową.
- Deser włóż do zamrażarki na minimum 12h.
- Polewa lustrzana
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody.
- W celu przygotowania polewy lustrzanej, umieść w rondelku wodę z cukrem i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Następnie dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Drobno posiekaną białą czekoladę zalej syropem cukrowym ze śmietaną i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Polewę lustrzaną zblenduj i przelej przez drobne sitko w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Nie mieszaj polewy energicznie, ponieważ zacznie dostawać się do niej powietrze i jego pęcherzyki będą widoczne w formie niepolanych placków na Twoim deserze.
- Przykryj naczynie (najlepiej taką miarkę) z polewą folią spożywczą tak, aby folia stykała się z polewą i odstaw do ostygnięcia.
- Polewa jest gotowa do polania deseru w momencie, gdy osiągnie temperaturę pomiędzy 32°C a 35°C.
- Kropelki wiśniowe
- Żelatynę namocz w syropie z wiśni na około 10 minut.
- Następnie podgrzej całość w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Całość przelej do plastikowej buteleczki i odstaw do całkowitego ostudzenia.*
- Dekoracja sernika
- Gdy Twoja polewa lustrzana osiągnie już pożądaną temperaturę, wyjmij zamrożony sernik z mascarpone z zamrażarki i ułóż go na kratce zanurzonej w głębszej blaszce.
- Energicznie polewaj sernik glazurą lustrzaną, aż do pokrycia całego sernika.
- Boki sernika posyp zmielonymi migdałami.
- Na wierzchu poukładaj jadalne perełki oraz dozuj wiśniowe kropelki.
- Całość wstaw do lodówki na minimum 12h do całkowitego rozmrożenia.
Wskazówki
- Taką buteleczkę do dekorowania wykorzystuje się także do dripów i można ją zakupić w wielu marketach. Przykładowy link tutaj.