domowe żelki owocowe

Domowe żelki owocowe

Jako mama dwójki chłopaków, kreatywność na co dzień mnie nie opuszcza, a co więcej nie może mnie opuścić 🙂 Poza tym, że wymagają uwagi to dodatkowo są ciekawi i wszystko co przygotowuje w kuchni ich interesuje. Nie wyobrażam sobie zatem, żeby nie wdrażać ich w moje blogowe projekty. Jednym z nich są regularnie przygotowywane domowe żelki owocowe.

Soki ze świeżo wyciskanych owoców, nektary czy smoothie z mrożonych owoców to tylko nieliczne ze składników na nasze żelki owocowe. Uwielbiamy je robić wspólnie. Wlewać do foremek i wstawiać do lodówki. A poza kilku godzinach wyciąga piękne, kształtne słodycze. Bo takich domowych słodyczy nigdy dość 🙂

Domowe żelki owocowe

Porcji

30

żelek
Czas przygotowania

10

minutes
Kalorie/100g

69

kcal
Chłodzenie

4

h

Składniki

  • 250 ml soku ze świeżo wyciśniętych owoców ( u mnie dwie pomarańcze)

  • 15 g żelatyny + 20 g wody

  • 30 g miodu

Wykonanie

  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na bok.
  • Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i podgrzej z miodem na małym ogniu. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Sok przelej do kubeczka z dziubkiem albo do małego dzbanuszka i wlewaj do foremek silikonowych.
  • Całość możesz wstawić do lodówki na 4 h lub do zamrażarki na 1h. Po tym czasie wyjmij żelki z foremki i gotowe *:)

Wskazówki

  • Jeżeli wybrałaś/eś sposób z zamrażarką, wówczas żelki wyjęte z foremki wstaw na ok. 1 h do lodówki, aby się rozmroziły.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*