Pancakes cynamonowe z polewą waniliową

pancakes cynamonowe

Szybkie i smaczne śniadanie to właśnie pancakes. Od dawna chciałam przygotować sławne pancakes cynamonowe z polewą waniliową i wreszcie się udało! Uwielbiam cynamon, a w połączeniu z owocami to po prostu bomba smakowa.

Pancakes cynamonowe wykonałam z tradycyjnego przepisu z dodatkiem cynamonu i cukru brązowego. Polewa waniliowa bazuje na mascarpone i maśle z cukrem pudrem i pastą waniliową. Wszystko posypane świeżymi borówkami.

W moim domu pancakes królują w weekend na pierwsze lub drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się też jako przekąska w podróży. W ostatnich latach zaczęłam także przygotowywać pancakes na Wielkanoc dla moich dzieci, które nie do końca miały ochotę na jajka. Podawałam dodatkowo w małych miseczkach owoce i nutellę. Każdy dobierał sobie swoje dodatki.

Pancakes cynamonowe z polewą waniliową

Porcji

4

porcji
Czas przygotowania

10

minut
Kalorie

282

kcal

Składniki

  • Pancakes cynamonowe
  • 340 g mąki

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 380 g mleka

  • 2 jajka

  • 20 g roztopionego masła

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 30 g brązowego cukru

  • Polewa waniliowa
  • 40 g roztopionego masła

  • 125 g mascarpone

  • 150 g cukru pudru

  • cukier z prawdziwą wanilią lub 1cm pasty waniliowej

  • 5 łyżek mleka

  • Do dekoracji
  • świeże borówki

Wykonanie

  • Pancakes cynamonowe
  • Żółtka rozbełtaj z mlekiem, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
  • Do osobnej miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną, a następnie dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
  • Dodaj cukier brązowy oraz cynamon i wymieszaj do połączenia składników.
  • Na końcu ubij na sztywno białka i dodawaj w trzech partiach do reszty składników, mieszając szpatułką.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładaj małą chochlą porcję pancakes i smaż na średnim ogniu. Przewróć na drugą stronę w momencie, gdy zobaczysz bąbelki formujące się na placku.
  • Polewa waniliowa
  • Roztopione masło ubij mascarpone na puszystą masę.
  • Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru oraz cukru z wanilią (lub pastę waniliową). Ubijaj do uzyskania puszystej masy.
  • Na końcu dodaj mleko i wymieszaj.
  • Pancakes ułóż jeden na drugim tworząc wierzę, a następnie polewa obficie polewą waniliową.
  • Wierz posyp borówkami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*