Mazurek z białą czekoladą i malinami

mazurek czekoladowy z malinami

Kolejny mój świąteczny eksperyment. Mazurek na czekoladowym kruchym cieście z białą czekoladą i malinami to dla mnie połączenie idealne. Mocno słodki i mocno kwaśny smak w połączeniu z kruchym ciastem waniliowym. Maliny w mazurku wykorzystałam w formie domowej konfitury malinowej, natomiast białą czekoladę w formie ganache.

Mazurek z białą czekoladą i malinami

Porcji

30

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Czas pieczenia

20

minutes
Kalorie/100g

296

kcal

Składniki

  • Kruche ciasto czekoladowe
  • 150 g mąki

  • 30 g gorzkiego kakao

  • 80 g cukru pudru

  • 100 g zimnego masła

  • 1 żółtko

  • 4 łyżki lodowatej wody

  • Domowa konfitura malinowa
  • 500 g mrożonych malin

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 100 g cukru pudru

  • Ganache z białej czekolady
  • 200 g białej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

  • Do dekoracji
  • czekoladowe jajeczka z Kinder

  • zmielone orzechowy laskowe

Wykonanie

  • Kruche ciasto czekoladowe
  • Masło posiekaj nożem i zagnieć z resztą składników ręcznie lub za pomocą miksera.
  • Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  • Pieczenie ciasta kruchego
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C w trybie góra-dół.
  • Kruche ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm na prostokąt 20x30cm.
  • Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, aby pod ciasto nie wchodziło powietrze. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Domowa konfitura malinowa
  • Maliny wrzuć na patelnię, zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny.
  • Duś aż maliny puszczą sok i połowa soku odparuje, około 30 minut. Następnie przełóż gotową konfiturę do miski.
  • Następnie namocz żelatynę w wodzie i pozostaw na 10 minut.
  • Namoczoną żelatynę dodaj do konfitury malinowej i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Konfiturę włóż do lodówki na około 10 minut.
  • Lekko tężejącą konfiturę malinową wylej na kruche ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Ganache z białej czekolady
  • Białą czekoladę posiekaj i wsyp do garna z podwójnym dnem.
  • Następnie dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady.
  • Gotowy ganache wylej na zastygniętą konfiturę malinową i udekoruj połówkami czekoladowych jajek oraz posyp orzechami laskowymi na około.
  • Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Przechowywanie mazurka
  • Gotowy mazurek możesz poporcjować i zamrozić lub trzymać w lodówce około 2 tygodni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*