Mazurek czekoladowy z kajmakiem

mazurek czekoladowy z kajmakiem

Kruche ciasto, domowy kajmak przygotowany z mleka skondensowanego oraz warstwa ganache z gorzkiej czekolady. Nie umiem się oprzeć temu połączeniu! Mazurek czekoladowy z kajmakiem to prosty, szybki i fantastyczny sposób na świąteczny deser wielkanocny.

Mazurek czekoladowy z kajmakiem

Porcji

30

porcji
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

20

minutes
Kalorie

271

kcal
Czas gotowania

60

minut

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 180 g mąki pszennej

  • 80 g cukru pudru

  • 100 g zimnego masła

  • 1 żółtko

  • 4 łyżeczki lodowatej wody

  • Domowy kajmak
  • 740 g mleka

  • 300 g cukru

  • Ganache czekoladowy
  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

  • Do dekoracji
  • MM’s eggs

Wykonanie

  • Kruche ciasto
  • Masło posiekaj nożem i zagnieć z resztą składników ręcznie lub za pomocą miksera.
  • Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  • Domowy kajmak
  • Mleko i cukier włóż do garnka z podwójnym dnem i gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 1 godzinę.
  • Po tym czasie mleko powinno mieć karmelowy kolor i być konsystencji gęstej śmietany.
  • Pieczenie kruchego ciasta
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C w trybie góra-dół.
  • Kruche ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm na prostokąt 20x30cm.
  • Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, aby pod ciasto nie wchodziło powietrze. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Gorący kajmak wylej na wystygnięty spód i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Ganache czekoladowy
  • Posiekaj gorzką czekoladę i wsyp do garnka z podwójnym dnem.
  • Następnie dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady.
  • Gotowy ganache wylej na kajmak i rozprowadź równo na całym mazurku.
  • Udekoruj małymi jajeczkami mm’s tworząc kwiatuszki i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Przechowywanie mazurka
  • Gotowy mazurek możesz poporcjować i zamrozić lub trzymać w lodówce około 2 tygodni.

2 komentarze

  1. Super pomysł! Prosty i smaczny.

  2. Dziękuję 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*