Moja kuchnia pełna jest orzechów i orzechowych przysmaków. Najczęściej do pieczenia wykorzystuję migdały. Służą mi jako baza do makaroników, tart czy ciasteczek. Pokusiłam się ostatnio na zrobienie kruchego ciasta na bazie orzechów włoskich i wyszło obłędnie. Chciałam koniecznie połączyć je z jakimś owocem, a pierwsze co przyszło mi do głowy to gruszki. A jak gruszki to syrop karmelowy. A jakby tak dodać jeszcze odrobinę alkoholu? I tak oto powstała tarta orzechowa z gruszkami i whisky.
Mocno kruche ciasto na bazie mąki pszennej, orzechów włoskich i brązowego cukru. Delikatny krem orzechowy oraz karmelizowane gruszki z whisky. Czy ktoś oprze się takiemu połączeniu smaków?
Przyznaję, że każdy etap tarty orzechowej był dla mnie wyzwaniem. Pierwszy raz przygotowywałam kruche ciasto na bazie orzechów. Ciasto jest dużo mniej zwięzłe niż tradycyjne, ale to nie stanowi problemu przy wałkowaniu. Gdyby ciasto było za mało zwięzłe, możesz spokojnie podsypywać je mąką. Krem orzechowy można przygotować dosłownie w kilka minut i to również była moja inwencja twórcza 🙂 Krem bazuje na orzechach włoskich, brązowym cukrze i jajkach.
Na kremie orzechowym ułożyłam obrane i wydrylowane plastry gruszek. Polałam syropem na bazie whisky i brązowego cukru i posypałam orzechami. Piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzoną tartę możesz podawać z bitą śmietaną! Wiem, że to bomba kaloryczna, ale warta grzechu 🙂
Tarta orzechowa z gruszkami i whisky
15
porcji45
minutes40
minutes606
kcalSkładniki
- Orzechowe kruche ciasto
160 g mąki pszennej + ok. 30 g mąki do podsypania
80 g zmielonych orzechów włoskich
115 g brązowego cukru
1 żółtko
100 g zimnego masła
4 łyżki lodowatej wody
- Krem z orzechów włoskich
100 g zmielonych orzechów włoskich
175 g brązowego cukru
25 g mąki pszennej
1 jajko
1 białko (ok. 30 g)
30 g masła
szczypta soli
- Syrop whisky
110 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
80 g whisky (u mnie Jameson)
- Dodatkowo
do posypania tarty: garść posiekanych orzechów włoskich
3 duże gruszki konferencja
Wykonanie
- Orzechowe kruche ciasto
- Wszystkie składniki umieść w mikserze lub zagnieć do otrzymania jednolitego ciasta.
- W zależności od tego jakiej mąki użyjesz, możliwe że będziesz potrzebował/a jej trochę więcej, aby ciasto nie było za luźne.
- Rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy o 3 cm większej niż średnica formy na tartę.*
- Rozwałkowane ciasto zawiń na wałek, podsypując mąką od spodu i przenieś do formy.
- Za pomocą miarki ugnieć ciasto, aby idealnie przylegało do brzegów formy.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin. *
- Krem orzechowy
- Na 20 minut przed wyciągnięciem ciasta z lodówki przygotuj krem orzechowy oraz gruszki z syropem.
- Składniki na krem orzechowy umieść w mikserze i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Syrop whisky
- Cukier, whisky i sok z cytryny umieść w małym garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Następnie nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra dół i przygotuj gruszki.
- Przygotowanie gruszek
- Gruszki obierz, przekrój wzdłuż na pół i wydryluj nasiona.
- Następnie pokrój wzdłuż na paski o grubości ok. 3 mm.
- Przygotowanie tarty orzechowej
- Z lodówki wyjmij kruche ciasto orzechowe i ponakłuwaj widelcem, aby ciasto miało dostęp do powietrza od spodu i Ci nie urosło.
- Następnie na ciasto wyłóż krem orzechowy i rozprowadź po całym cieście za pomocą szpatułki.
- Na kremie orzechowym układaj gruszki po kole.
- Gotowe gruszki polew obficie syropem whisky, a na koniec posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Gotową do pieczenia tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut.
- Po tym czasie pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
- Tarta podawana ze świeżo ubitą śmietaną to istne cudo!
Wskazówki
- Jeżeli wolisz użyć keksowych form na tartę wówczas ciasta wystarczy na dwie takie formy.
- Moje ciasto kruche ciasto orzechowe chłodziło się lodówce ok. 12h. Im dłużej tym lepiej i tym bardziej pierwotny kształt zachowa Twoje ciasto w trakcie pieczenia.