Tarta orzechowa z gruszkami i whisky

Moja kuchnia pełna jest orzechów i orzechowych przysmaków. Najczęściej do pieczenia wykorzystuję migdały. Służą mi jako baza do makaroników, tart czy ciasteczek. Pokusiłam się ostatnio na zrobienie kruchego ciasta na bazie orzechów włoskich i wyszło obłędnie. Chciałam koniecznie połączyć je z jakimś owocem, a pierwsze co przyszło mi do głowy to gruszki. A jak gruszki to syrop karmelowy. A jakby tak dodać jeszcze odrobinę alkoholu? I tak oto powstała tarta orzechowa z gruszkami i whisky.

Mocno kruche ciasto na bazie mąki pszennej, orzechów włoskich i brązowego cukru. Delikatny krem orzechowy oraz karmelizowane gruszki z whisky. Czy ktoś oprze się takiemu połączeniu smaków?

Przyznaję, że każdy etap tarty orzechowej był dla mnie wyzwaniem. Pierwszy raz przygotowywałam kruche ciasto na bazie orzechów. Ciasto jest dużo mniej zwięzłe niż tradycyjne, ale to nie stanowi problemu przy wałkowaniu. Gdyby ciasto było za mało zwięzłe, możesz spokojnie podsypywać je mąką. Krem orzechowy można przygotować dosłownie w kilka minut i to również była moja inwencja twórcza 🙂 Krem bazuje na orzechach włoskich, brązowym cukrze i jajkach.

Na kremie orzechowym ułożyłam obrane i wydrylowane plastry gruszek. Polałam syropem na bazie whisky i brązowego cukru i posypałam orzechami. Piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzoną tartę możesz podawać z bitą śmietaną! Wiem, że to bomba kaloryczna, ale warta grzechu 🙂

Tarta orzechowa z gruszkami i whisky

Porcji

15

porcji
Czas przygotowania

45

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Kalorie

606

kcal

Składniki

  • Orzechowe kruche ciasto
  • 160 g mąki pszennej + ok. 30 g mąki do podsypania

  • 80 g zmielonych orzechów włoskich

  • 115 g brązowego cukru

  • 1 żółtko

  • 100 g zimnego masła

  • 4 łyżki lodowatej wody

  • Krem z orzechów włoskich
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

  • 175 g brązowego cukru

  • 25 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 białko (ok. 30 g)

  • 30 g masła

  • szczypta soli

  • Syrop whisky
  • 110 g brązowego cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 80 g whisky (u mnie Jameson)

  • Dodatkowo
  • do posypania tarty: garść posiekanych orzechów włoskich

  • 3 duże gruszki konferencja

Wykonanie

  • Orzechowe kruche ciasto
  • Wszystkie składniki umieść w mikserze lub zagnieć do otrzymania jednolitego ciasta.
  • W zależności od tego jakiej mąki użyjesz, możliwe że będziesz potrzebował/a jej trochę więcej, aby ciasto nie było za luźne.
  • Rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy o 3 cm większej niż średnica formy na tartę.*
  • Rozwałkowane ciasto zawiń na wałek, podsypując mąką od spodu i przenieś do formy.
  • Za pomocą miarki ugnieć ciasto, aby idealnie przylegało do brzegów formy.
  • Ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin. *
  • Krem orzechowy
  • Na 20 minut przed wyciągnięciem ciasta z lodówki przygotuj krem orzechowy oraz gruszki z syropem.
  • Składniki na krem orzechowy umieść w mikserze i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Syrop whisky
  • Cukier, whisky i sok z cytryny umieść w małym garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru.
  • Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Następnie nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra dół i przygotuj gruszki.
  • Przygotowanie gruszek
  • Gruszki obierz, przekrój wzdłuż na pół i wydryluj nasiona.tarta orzechowa z gruszkami (17)tarta orzechowa z gruszkami (17)
  • Następnie pokrój wzdłuż na paski o grubości ok. 3 mm.tarta orzechowa z gruszkami (17)
  • Przygotowanie tarty orzechowej
  • Z lodówki wyjmij kruche ciasto orzechowe i ponakłuwaj widelcem, aby ciasto miało dostęp do powietrza od spodu i Ci nie urosło.
  • Następnie na ciasto wyłóż krem orzechowy i rozprowadź po całym cieście za pomocą szpatułki.
  • Na kremie orzechowym układaj gruszki po kole.
  • Gotowe gruszki polew obficie syropem whisky, a na koniec posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Gotową do pieczenia tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut.
  • Po tym czasie pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
  • Tarta podawana ze świeżo ubitą śmietaną to istne cudo!

Wskazówki

  • Jeżeli wolisz użyć keksowych form na tartę wówczas ciasta wystarczy na dwie takie formy.
  • Moje ciasto kruche ciasto orzechowe chłodziło się lodówce ok. 12h. Im dłużej tym lepiej i tym bardziej pierwotny kształt zachowa Twoje ciasto w trakcie pieczenia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*