Szybkie i łatwe w wykonaniu fit ciasto z jabłkami i cynamonem. To jest właśnie to czego potrzebuje każdy, komu brakuje czasu na przygotowanie deseru, a miałby ochotę na małe conieco. Dodatkowo fit zamienniki sprawią, że idealnie będzie można je jeść będąc na diecie! Czy to nie połączenie idealne? 🙂
W ostatnich tygodniach sporo myślałam o różnych zamiennikach produktów, które można by wykorzystać, aby stworzyć klasyczne desery w wersji lekko odchudzonej. Pierwsze z pomysłem przyszły jabłka. Tak naprawdę akurat miałam je pod ręką w nadmiernej ilości. A jako fanka szarlotki koniecznie chciałam przygotować deser, którego nie będą musieli omijać Ci wszyscy, którzy są na diecie.
Fit zamienniki
Mąkę pszenną zamieniłam domowej roboty mąką owsianą. Najzwyczajniej na świecie, zmieliłam górskie płatki owsiane na mąkę.
Masło zastąpiłam olejem roślinnym, może być kokosowy. Natomiast może być też każdy inny. W moim przypadku był to olej słonecznikowy, ponieważ moje dziecko ma alergie na kokos. A nie wyobrażam sobie, że piekę ciasto, którego nie mógłby spróbować.
Jajka pozostały bez zmian, jednak tutaj, jako zamiennik, możesz wykorzystać np. mąkę ziemniaczaną. Najzwyczajniej chodzi o spojenie wszystkich składników.
Cukier! Wyobrażasz sobie ciasto bez cukru? Ja do niedawna jeszcze kompletnie nie umiałam sobie tego uzmysłowić 🙂 Ale da się! Biały cukier możesz zastąpić erytrytolem, ksylitolem, a także brązowym cukrem. Wedle własnego uznania wybierz jeden ze składników. Cukier zastępujemy w stosunku 1:1.
I to by było na tyle wywodów o zamiennikach. Czas na przepis i instrukcje! A będzie szybko i prosto .
Fit ciasto z jabłkami i cynamonem
15
servings10
minutes40
minutes306
kcal50
minutesSzybkie i łatwe w wykonaniu fit ciasto z jabłkami i cynamonem.
Składniki
- Ciasto
3 jajka
200 g mąki owsianej
100 g erytrytolu
10 g proszku do pieczenia
130 g jogurtu naturalnego
60 g oleju roślinnego
- Kruszonka owsiana
40 g oleju roślinnego
70 g erytrytolu
łyżeczka cynamonu
60 g mąki owsianej
- Dodatkowo
2 jabłka
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzej do 180°C w trybie góra-dół.
- Jajka roztrzep z olejem roślinnym i jogurtem naturalnym.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz erytrytol). Dodaj do jajek i wymieszaj do połączenia.
- Jabłka przekrój wzdłuż na pół i usuń środek. Następnie każdą połówkę przekrój jeszcze na pół i każdą ćwiartkę pokrój na plasterki.
- Keksówkę wysmaruj olejem roślinnym i posyp mąką owsianą lub migdałową, aby ciasto nie przywarło do dna formy.
- Następnie do formy wylej ciasto i układaj na sztorc kawałki jabłek jedno za drugim na zakładkę.
- Składniki na kruszonkę zagnieć, aż do połączenia i wysyp na jabłka.
- Piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku.
- Smacznego 🙂