Szarlotka w nowym wydaniu

Powiem Ci, że jeszcze nie spotkałam na swojej życiowej drodze kogoś , kto nie lubi szarlotki 😀 No bo czego tu nie lubić? Kruchego ciasta? Jabłek? Cukru pudru? Otóż to! To wszystko tworzy połączenie idealne, obok którego po prostu nie da się przejść obojętnie 🙂

Ja dzisiaj mam dla Was przepis na niego inny rodzaj szarlotki, bo w formie … TORTU. Pomysł na szarlotkę w tej formie pojawił się absolutnie spontanicznie. Miałam już przygotowane duszone jabłka z cynamonem na ryż z jabłkami. Ale nie zdążyłam go zrobić i jabłka zostały. A zbliżał się występ taneczny mojego syna i postanowiłam z tej okazji przygotować mały torcik, coś zupełnie prostego bez ekstrawagancji.

Upiekłam więc biszkopt, wystudziłam i przygotowałam do niego krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Dodałam szczyptę cynamonu i sporą dawkę cukru pudru. Tak przygotowanym kremem cynamonowym i gotowymi jabłkami przekładałam, nasączone herbatą, blaty biszkoptu. Nadmiarem śmietany otynkowałam lekko tort, udekorowałam karmelem i świeżymi kwiatami. Powiem Ci, że tak dobrego klasycznego wypieku już dawno nie jadłam!

Zajrzyj do poniższego przepisu i zobacz jak prosty w przygotowaniu jest szarlotkowy torcik.

Szarlotka w nowym wydaniu

Servings

20

porcji
Prep time

30

minutes
Cooking time

1

hour 

40

minutes
Total time

2

hours 

10

minutes

Puszysty biszkopt, delikatny krem cynamonowy na bitej śmietanie, pieczone jabłka, a wszystko polane domowym sosem karmelowym. Niebo w gębie!

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jajek

  • 135 g cukru

  • 100 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • Poncz
  • 100 ml letniej czarnej herbaty

  • Krem cynamonowy
  • 250 g mascarpone

  • 400 g śmietany

  • 100 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • Duszone jabłka
  • 6 jabłek Jonagold

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 20 g masła

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • Sos karmelowy
  • 250 g cukru

  • 125 g masła

  • 250 g śmietany 30%

Wykonanie

  • Sos karmelowy
  • Na patelni umieść cukier. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż syrop cukrowy będzie miał złoty kolor. Pamiętaj, aby nie mieszać cukru podczas gotowania.
  • Następnie wlewaj powoli śmietankę kremówkę. W tym momencie musisz bardzo uważać, ponieważ karmel może podejść do góry.
  • Karmel powinien gotować się kilka minut. Możesz od czas do czasu przemieszać sos.
  • Gdy sos karmelowy będzie już gotowy, zdejmij go z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Biszkopt
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij na puszystą masę.
  • Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, po każdym dodaniu chwilę ubijając, aby cukier się rozpuścił.
  • Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • W osobnej misce wymieszaj przesiane obie mąki.
  • Następnie do ubitych jajek, drewnianą łyżką, dodawaj po łyżce mąki i delikatnie mieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 40 minut.
  • Gotowy biszkopt po wystygnięciu wyjmij z rantu lub tortownicy i odwróć do góry nogami.
  • Duszone jabłka
  • Jabłka obierz, oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę.
  • Na patelni roztop masło i wrzuć pokrojone jabłka. Zasyp cynamonem i brązowym cukrem.
  • Jabłka duś około 20 minut na średnim ogniu, aż całkowicie zmiękną. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.
  • Krem cynamonowy
  • W mikserze umieść mascarpone, śmietanę, cynamon oraz cukier puder i ubij wszystko na puszystą masę. Zacznij od małych obrotów miksera, żeby śmietana nie wyskoczyła z miksera 😀
  • Z czasem zwiększaj obroty i ubijaj na sztywną masę (ok. 5 minut).
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i odstaw na bok.
  • Składanie tortu
  • Biszkopt przekrój w poprzek tak, aby uzyskać 3 blaty.
  • Pierwszą warstwę biszkoptu nasącz herbatą za pomocą silikonowego pędzelka lub łyżki. Jednak uważaj, aby nie dodać za dużo ponczu, ponieważ przelany biszkopt to buła z tortu.
  • Nałóż cienką warstwę kremu cynamonowego za pomocą szpatułki na cały blat biszkoptu.
  • Na środku blatu wyłóż warstwę jabłek tak, aby bo bokach pozostał 1cm wolny. Tam właśnie nałóż krem cynamonowy za pomocą rękawa cukierniczego, dookoła jabłek. Wygładź wszystko za pomocą szpatułki i połóż kolejny blat. Przełóż go w ten sam sposób. Na drugą warstwę kremu ułoż ostatni blat biszkoptu. Jego już nie musisz ponczować.
  • Za pomocą łopatki do tynkowania tortu zbierz nadmiar kremu z boków, lekko wsmarowując go w tort. Tutaj chcemy osiągnąc efekt ‘naked cake’.
  • Na górę tortu wyłóż niedużą warstwę kremu i wygładź.
  • Do buteleczki do drip cake przelej karmel i oblewaj tort po bokach. Na końcu oblej całą górę tortu i wygładź.*
  • Torcik udekoruj ulubionymi kwiatami (pamiętaj, że muszą być jadalne)!

Wskazówki

  • Jeżeli nie masz buteleczki to możesz użyć zwykłej łyżki stołowej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*