Powiem Ci, że jeszcze nie spotkałam na swojej życiowej drodze kogoś , kto nie lubi szarlotki 😀 No bo czego tu nie lubić? Kruchego ciasta? Jabłek? Cukru pudru? Otóż to! To wszystko tworzy połączenie idealne, obok którego po prostu nie da się przejść obojętnie 🙂
Ja dzisiaj mam dla Was przepis na niego inny rodzaj szarlotki, bo w formie … TORTU. Pomysł na szarlotkę w tej formie pojawił się absolutnie spontanicznie. Miałam już przygotowane duszone jabłka z cynamonem na ryż z jabłkami. Ale nie zdążyłam go zrobić i jabłka zostały. A zbliżał się występ taneczny mojego syna i postanowiłam z tej okazji przygotować mały torcik, coś zupełnie prostego bez ekstrawagancji.
Upiekłam więc biszkopt, wystudziłam i przygotowałam do niego krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Dodałam szczyptę cynamonu i sporą dawkę cukru pudru. Tak przygotowanym kremem cynamonowym i gotowymi jabłkami przekładałam, nasączone herbatą, blaty biszkoptu. Nadmiarem śmietany otynkowałam lekko tort, udekorowałam karmelem i świeżymi kwiatami. Powiem Ci, że tak dobrego klasycznego wypieku już dawno nie jadłam!
Zajrzyj do poniższego przepisu i zobacz jak prosty w przygotowaniu jest szarlotkowy torcik.
Szarlotka w nowym wydaniu
20
porcji30
minutes1
hour40
minutes2
hours10
minutesPuszysty biszkopt, delikatny krem cynamonowy na bitej śmietanie, pieczone jabłka, a wszystko polane domowym sosem karmelowym. Niebo w gębie!
Składniki
- Biszkopt
5 jajek
135 g cukru
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
- Poncz
100 ml letniej czarnej herbaty
- Krem cynamonowy
250 g mascarpone
400 g śmietany
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
- Duszone jabłka
6 jabłek Jonagold
2 łyżeczki cynamonu
20 g masła
3 łyżki brązowego cukru
- Sos karmelowy
250 g cukru
125 g masła
250 g śmietany 30%
Wykonanie
- Sos karmelowy
- Na patelni umieść cukier. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż syrop cukrowy będzie miał złoty kolor. Pamiętaj, aby nie mieszać cukru podczas gotowania.
- Następnie wlewaj powoli śmietankę kremówkę. W tym momencie musisz bardzo uważać, ponieważ karmel może podejść do góry.
- Karmel powinien gotować się kilka minut. Możesz od czas do czasu przemieszać sos.
- Gdy sos karmelowy będzie już gotowy, zdejmij go z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Biszkopt
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij na puszystą masę.
- Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, po każdym dodaniu chwilę ubijając, aby cukier się rozpuścił.
- Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- W osobnej misce wymieszaj przesiane obie mąki.
- Następnie do ubitych jajek, drewnianą łyżką, dodawaj po łyżce mąki i delikatnie mieszaj, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 40 minut.
- Gotowy biszkopt po wystygnięciu wyjmij z rantu lub tortownicy i odwróć do góry nogami.
- Duszone jabłka
- Jabłka obierz, oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę.
- Na patelni roztop masło i wrzuć pokrojone jabłka. Zasyp cynamonem i brązowym cukrem.
- Jabłka duś około 20 minut na średnim ogniu, aż całkowicie zmiękną. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.
- Krem cynamonowy
- W mikserze umieść mascarpone, śmietanę, cynamon oraz cukier puder i ubij wszystko na puszystą masę. Zacznij od małych obrotów miksera, żeby śmietana nie wyskoczyła z miksera 😀
- Z czasem zwiększaj obroty i ubijaj na sztywną masę (ok. 5 minut).
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i odstaw na bok.
- Składanie tortu
- Biszkopt przekrój w poprzek tak, aby uzyskać 3 blaty.
- Pierwszą warstwę biszkoptu nasącz herbatą za pomocą silikonowego pędzelka lub łyżki. Jednak uważaj, aby nie dodać za dużo ponczu, ponieważ przelany biszkopt to buła z tortu.
- Nałóż cienką warstwę kremu cynamonowego za pomocą szpatułki na cały blat biszkoptu.
- Na środku blatu wyłóż warstwę jabłek tak, aby bo bokach pozostał 1cm wolny. Tam właśnie nałóż krem cynamonowy za pomocą rękawa cukierniczego, dookoła jabłek. Wygładź wszystko za pomocą szpatułki i połóż kolejny blat. Przełóż go w ten sam sposób. Na drugą warstwę kremu ułoż ostatni blat biszkoptu. Jego już nie musisz ponczować.
- Za pomocą łopatki do tynkowania tortu zbierz nadmiar kremu z boków, lekko wsmarowując go w tort. Tutaj chcemy osiągnąc efekt ‘naked cake’.
- Na górę tortu wyłóż niedużą warstwę kremu i wygładź.
- Do buteleczki do drip cake przelej karmel i oblewaj tort po bokach. Na końcu oblej całą górę tortu i wygładź.*
- Torcik udekoruj ulubionymi kwiatami (pamiętaj, że muszą być jadalne)!
Wskazówki
- Jeżeli nie masz buteleczki to możesz użyć zwykłej łyżki stołowej.