Księżyce, ciasteczka mojego dzieciństwa

Pamiętasz swój smak dzieciństwa? Na pewno masz jeden konkretny, z którym kojarzą Ci się najmłodsze lata. Moim są właśnie księżyce mojej babci. Absolutnie prosty przepis, a wywołuje masę pozytywnych wspomnień. Czekoladowe ciasteczka, w smaku przypominające brownie, z lukrem w kształcie księżycy. Koniecznie spróbuj tego prostego przepisu, a gwarantuję, że wykonany raz pozostanie z Tobą już na zawsze.

Każdy z nas ma taki jeden lub kilka smaków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Moim są właśnie księżyce, które przygotowywała (i do dziś przygotowuje) moja babcia 🙂 Te przepyszne ciasteczka dostawałyśmy z siostrami przy okazji wyjazdów na wycieczki, czy obozy, ale także brałyśmy na wszelkie imprezy szkolne, czy przyjęcia urodzinowe. Jednym słowem, księżyce były z nami wszędzie i każdy je znał 😀

Ciasteczka same w sobie składają się z pięciu składników. Mąki, tłuszczu (ja dodaję masło), jajek i gorzkiego kakao i cukier. Niestety żaden z tych składników nie może być zamieniony, ponieważ smak, który osiągniesz nie będzie już ten sam (tak, już tego próbowałam)! Musisz po prostu pogodzić się z tym, że są to ciasteczka tuczące, z dużą zawartością cukru i zwyczajnie przepyszne! A teraz do dzieła! Nastawiaj piekarnik i lecimy z pieczeniem 🙂

Księżyce, ciasteczka mojego dzieciństwa

Servings

60

sztuk
Prep time

5

minutes
Cooking time

25

minutes
Total time

30

minutes

Składniki

  • Księżyce
  • 320g mąki

  • 320g masła

  • 4 jajka

  • 300g cukru

  • 80g gorzkiego kakao

  • Lukier
  • 200 g cukru pudru

  • 30 g ciepłej wody

Wykonaniec

  • Nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.
  • Wszystkie składniki umieść w mikserze lub w misce i wymieszaj do połączenia.
  • Masę wylej na dużą blachę kwadratową, rozmiarów Twojego piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  • Przygotuj lukier. Wymieszaj w misce cukier puder z gorącą wodą.
  • Wystudzone ciasto polej lukrem i pozostaw do momentu, aż lukier zastygnie.
  • Na końcu weź małą szklankę lub kieliszek do likieru i wycinaj ciasteczka. Pierwsze ciasteczko będzie miało kształt półkola, a każde następne księżyca.
  • Ciasteczka układaj na talerzu, tworząc piramidę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*