Wuzetka to taka klasyka gataunku, ale pewnie nie uwierzysz, jak Ci powiem, że ja nigdy jej nie jadłam 😮 Dla mnie istniały szarlotki i serniki, a jak szłam do cukierni to raczej pączki i babeczki 😀 Fajnie było spróbować przygotować własny klasyk w domu. Połączenie delikatnego, czekoladowego biszkoptu z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Wszystko oblane ganache z gorzkiej czekolady! Tak to musi być przepyszne 😀
Kochanie, jutro są imieniny Twojego dziadka. Co mogłabym przygotować na słodko, bo jakoś nic nie przychodzi mi do głowy… Może zrobiłabyś wuzetkę? Wuzetkę? Hmm nigdy jeszcze jej nie piekłam, ale w sumie czemu nie 😀
Dokładnie w ten sposób urodził się pomysł wuzetki, a przepis powstał bardzo spontanicznie. Musiałam tylko doczytać jakie są poszczególne warstwy w klasycznej wuzetce i wzięłam się do pracy 🙂
Wuzetka – klasyka zawsze w modzie
30
servings22
minutes1
hour1
hour10
minutesZaczęłam od przygotowania biszkoptu. Następnie ubiłam śmietanę na krem. A na samym końcu przygotowałam ganache w gorzkiej czekolady, którym polałam wuzetkę.
Składniki
- Biszkopt czekoladowy
210 g cukru
8 jajek
75 g mąki
75 g kakao
60 g mąki ziemniaczanej
- Krem śmietankowy
1 kg śmietany 30%
100 g cukru pudru
- Ganache czekoladowy
200 g śmietany 30%
200 g gorzkiej czekolady
- Dodatkowo
250 g powideł śliwkowych
Wykonanie
- Biszkopt czekoladowy
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Jajka z cukrem ubij na białą, puszystą pianę.
- Suche składniki (obie mąki i kakao) przesiej przez sitko i w trzech partiach dodawaj do jajek, po każdej mieszając dokładnie szpatułką.
- Dno blachy o wymirach 35cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej biszkopt. Wyrównaj powierzchni bieszkoptu za pomocą szpatułki.
- Piecz w nagrzanym pikarniku 60 minut. Przed wyciągnięciem z ciasta z piekarnika, sprawdź wykałaczką (wbijąjąc ją prosto w ciasto) czy ciasto jest suche.
- Wyjmij biszkopt i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Krem śmietankowy
- Gdy biszkopt już całkowicie wystygnie, ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego.
- Składanie deseru
- Ciasto przekrój w poprzek, tak aby uzyskać dwie warstwy. Na pierwszą warstwę nałóż cienką warstwę dżemu z powideł śliwkowych.
- Następnie wyłóż dwie warstwy kremu śmietankowego i wygładź za pomocą noża.
- Całość przykryj drugą warstwą ciasta i włóż wuzetkę do lodówki na czas przygotowywania ganache.
- Ganache czekoladowy
- Czekoladę gorzką posiekaj w drobną kostkę.
- Śmietankę zagotuj i zalej czekoladę. Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
- Lekko przestudzoną polewę wylej na wuzetkę i wygładź nożem. Wstaw wuzetkę do lodówki na minimum 2h.