Większość z nas o dyni przpomina sobie właśnie w okresie święta Halloween. Ja jednak chciałabym namówić Was na wykorzystanie dyni w kuchni w dowolnym momencie roku. Dynia zawiera wiele wartości odżywczych. Jak wiemy, dzieci rzadko sięgają po warzywa, a już na pewno nie z własnej woli 🙂 Babeczki dyniowe to genialne rozwiązanie na słodką, a jednocześnie zdrową przekąskę dla najmłodszych, ale także dla nas samych. Z zamysłem przemycenia warzyw dzieciom, a przy okazji Halloween powstały babeczki dyniowe.
Babeczki dyniowe, czyli jak maluchy polubią warzywa
Course: Dla dzieci, PrzepisyPorcje
12
porcjiCzas przygotowania
2
hoursKalorie
375
kcalSkładniki
100 g masła
2 jajka
300 g dyni pieczonej
125 g mleka
250 g mąki
15 g cukru waniliowego
4 g proszku do pieczenia
15 g mąki ziemniacznej
150 g cukru
Wykonanie
- W piekarniku nagrzanym do 200°C upiecz dynię. Kiedy będzie już miękka, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie pokrój dynię na kawałki, obierz ze skóry i wydrążcie pestki. Zblenduj razem z mlekiem.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.
- W między czasie w mikserze umieść cukier, cukier waniliowy i jajka i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj utrartą dynię i dobrze wymieszaj.
- Suche składniki wymieszaj w osobnej misce, dodaj do masy dyniowo-jajecznej i miksuj do połączenia składników.
- Blachę do muffinek wyłóż papilotkami i przekładaj masę do 3/4 wysokości za pomocą łyżki lub chochelki.
- Blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do suchego patyczka.
- Babeczki po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Dekoracja
- Teraz możesz udekorować babeczki czymkolwiek chcesz, bądź też zostawić w takiej formie 🙂
- Ja swoje babeczki przygotowałam na specjalną okazję, jaką było Halloween, dlatego też użyłam kremu na serku kremowym oraz masy cukrowej i gorzkiej czekolady do stworzenia dekoracji.