babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe, czyli jak maluchy polubią warzywa

Większość z nas o dyni przpomina sobie właśnie w okresie święta Halloween. Ja jednak chciałabym namówić Was na wykorzystanie dyni w kuchni w dowolnym momencie roku. Dynia zawiera wiele wartości odżywczych. Jak wiemy, dzieci rzadko sięgają po warzywa, a już na pewno nie z własnej woli 🙂 Babeczki dyniowe to genialne rozwiązanie na słodką, a jednocześnie zdrową przekąskę dla najmłodszych, ale także dla nas samych. Z zamysłem przemycenia warzyw dzieciom, a przy okazji Halloween powstały babeczki dyniowe.

Babeczki dyniowe, czyli jak maluchy polubią warzywa

Course: Dla dzieci, Przepisy
Porcje

12

porcji
Czas przygotowania

2

hours 
Kalorie

375

kcal

Składniki

  • 100 g masła

  • 2 jajka

  • 300 g dyni pieczonej

  • 125 g mleka

  • 250 g mąki

  • 15 g cukru waniliowego

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 15 g mąki ziemniacznej

  • 150 g cukru

Wykonanie

  • W piekarniku nagrzanym do 200°C upiecz dynię. Kiedy będzie już miękka, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie pokrój dynię na kawałki, obierz ze skóry i wydrążcie pestki. Zblenduj razem z mlekiem.
  • Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.
  • W między czasie w mikserze umieść cukier, cukier waniliowy i jajka i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj utrartą dynię i dobrze wymieszaj.
  • Suche składniki wymieszaj w osobnej misce, dodaj do masy dyniowo-jajecznej i miksuj do połączenia składników.
  • Blachę do muffinek wyłóż papilotkami i przekładaj masę do 3/4 wysokości za pomocą łyżki lub chochelki.
  • Blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Babeczki po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Dekoracja
  • Teraz możesz udekorować babeczki czymkolwiek chcesz, bądź też zostawić w takiej formie 🙂
  • Ja swoje babeczki przygotowałam na specjalną okazję, jaką było Halloween, dlatego też użyłam kremu na serku kremowym oraz masy cukrowej i gorzkiej czekolady do stworzenia dekoracji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*