Ptysie

Ptysie z truskawkami i bitą śmietaną

Ptysie – deser, który można przygotować niemalże na każdy sposób, zarówno wytrawny, jak i słodki. Samo ciasto parzone, z którego przygotowuje się te cuda, nie posiada cukru, stąd też taka dowolność smaków. Ja postanowiłam przygotować najprostszą formę ptysiów (jako, że robiłam je pierwszy raz w życiu) z nutą swoich smaków.  I tak oto powstały ptysie z bitą śmietaną i kisielem truskawkowym.

Ptysie z truskawkami i bitą śmietaną

Course: Przepisy
Porcje

16

porcji
Kalorie

283

kcal

Składniki

  • Ptysie (ciasto parzone)
  • 110 g mleka

  • 100 g wody

  • 50 g masła

  • 20 g syropu z pomarańczy

  • 150 g mąki

  • 25 g mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • Kisiel truskawkowy
  • 100 g truskawek mrożonych (w sezonie możesz również użyć świeżych)

  • 30 g cukru pudru

  • 20 g mąki ziemniaczanej

  • Bita śmietana
  • 30 g cukru pudru

  • 400 g śmietany 30%

Wykonanie

  • Ptysie
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół.
  • Przygotuj mały garnek i umieść w nim mleko, wodę, masło i syrop z pomarańczy. Wszystko zagotuj.
  • W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę ziemniaczaną i zwykła). Gdy składniki w garnku zaczną się gotować, zmniejsz gaz i cały czas mieszając dodawaj suche składniki.
  • Gotująca się masa konsystencją powinna przypominać ciasto po około 30 sekundach. Wówczas zdejmij garnek z palnika i przełóż do miksera. Zaczekaj aż lekko ostygnie.
  • Następnie cały czas miksując ciasto na średnich obrotach, dodawaj po jednym jajku. Miksuj wszystko aż do połączenia składników.
  • Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  • Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką przełóż masę i wyciskaj ptysie na blachę.
  • Gotowe ptysie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
  • Wyjmij ptysie z pierkanika i pozostaw do całkoitego wystygnięcia.
  • Kisiel truskawkowy
  • W garnku umieść truskawki z cukrem pudrem i zagotuj, aż truskawki zmiękną.
  • Następnie zmiksuj wszystko blenderem. Gdy masa truskawkowa będzie gładka w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i małym strumieniem wlewajcie do gotujących się truskawek.
  • Pamiętaj, żeby cały czas mieszać kisiel, aby nie powstały grudki. Gdy kisiel będzie już naprawdę gęsty odstaw go na bok i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki.
  • Bita śmietana
  • W mikserze ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, a następnie przełóż całość do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką.
  • Składanie deseru
  • Teraz możesz zacząć dekorowanie ptysiów. W tym celu przekrój je w poprzek i na dolną część wyłóż łyżeczkę kisielu truskawkowego, a następnie wyciśnijcie sporą porcję bitej śmietany. Nałóż górną część ptysia. Gotowe potysie udekoruj cukrem pudrem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*