Piernik z serkiem i solonym karmelem

Zima zbliża się wielkimi krokami, a ja zdecydowanie potrzebuję czegoś na rozgrzanie. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to oczywiście piernik. Moc przypraw korzennych rozgrzewa znakomicie.

Piernik z serkiem i solonym karmelem

Course: Przepisy, Święta Bożego Narodzenia
Porcje

25

porcji
Czas przygotowania

2

hours 
Kalorie

299

kcal

Ja jednak zdecydowałam się trochę odświeżyć tradycyjny przepis na ten zimowy wypiek. Przygotowałam piernik z serkiem i solonym karmelem.

Składniki

  • Piernik
  • 100 g masła

  • 5 jajek

  • 30 g miodu

  • 20 g ciemnego kakao

  • 270 g mleka

  • 200 g mąki

  • 9 g sody oczyszczonej

  • 7 g of proszku do pieczenia

  • przyprawy (cynamon, gałka muszkatułowa, imbir)

  • Masa z serka kremowego
  • 250 g kremowego serka

  • 250 g mascarpone

  • 50 g cukru pudru

Wykonanie

  • Piernik
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Następnie ubij jajka z cukrem z mikserze na puszystą masę.
  • W międzyczasie, w małym garnuszku, umieść masło, miód i kakao i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a miód i masło się rozpuszczą. Pamiętaj, aby pilnować korzennej mikstury, ponieważ łatwo można ją przypalić.
  • Powoli dodawajcie podgrzany miód z masłem, miodem i kakao do jajek, cały czas miksując na wolnych obrotach. Po połączeniu składników dodaj wymieszane wcześniej suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, przyprawy, soda oczyszczona). Wymieszaj wszystko tylko do połączenia.
  • Na blachę (prostokątna 25 x 30 cm, lub okrągła o średnicy 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto i piecz przez 45 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  • Masa z serka kremowego
  • Ubij mascaropone z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce serka kremowego. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  • W trakcie przygotowywania solonej polewy karmelowej, przełoż masę z serka do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki.
  • Solony karmel
  • Solony karmel wykonaj z tego przepisu.
  • Składanie deseru
  • Rozpocznij od przekrojenia piernika w poprzek, tak aby uzyskać trzy blaty ciasta. Przełoż blaty kremowym serkiem, a całość polej solonym karmelem.
  • Pamiętaj, że sos karmelowy powininen być ostudzony. Nie polewaj ciasta gorącym sosem, ponieważ spłynie Wam po pierniku, a samo ciasto nie będzie wyglądać apetycznie i roztopi masę z serka kremowego.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*