solony karmel

Solony karmel

Solony karmel to w ostatnich latach bardzo popularny dodatek lub składnik deserów. Ja zakochałam się w nim kilka lat temu, kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować lodów o smaku solonego karmelu. Aby wykonać lody, mus lub jakikolwiek inny deser, którego bazą jest solony karmel musicie najpierw przygotować domowy sos karmelowy. Wy decydujecie, czy będzie on z dodatkiem soli czy jedynie samej wanilii. Tak przygotowany sos możecie przechowywać kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamrozić.

Solony karmel

Course: Nie z tego świata, Przepisy
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

377

kcal

Składniki

  • 250 g cukru

  • 75 g wody

  • 55 g masła

  • 265 g śmietany 30%

  • 4 g soli

  • ekstrakt waniliowy lub pasta z wanilii

Wykonanie

  • Na patelni umieść cukier oraz wodę i wymieszaj przed rozpocząciem gotowania. Następnie podgrzewajcie na średnim ogniu do momentu, aż syrop cukrowy będzie miał złoty kolor. Pamiętajcie, aby nie mieszać cukru podczas gotowania.
  • Następnie zdejmij syrop cukrowy z ognia i wmieszaj masło, aż do rozpuszczenia. Wstaw z powrotem na ogień i powoli wlewaj śmietankę kremówkę. W tym momencie musisz bardzo uważać, ponieważ karmel może podejść do góry.
  • Karmel powinien gotować się kilka minut. Możesz od czas do czasu przemieszać sos.
  • Gdy sos karmelowy będzie już gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj wanilię oraz sól (ten krok możesz pominąć, jeżeli nie masz ochoty na słony karmel).
  • Solony karmel użyłam jako polewy do kruchych ciasteczek oraz do kostki piernikowej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*