Solony karmel

Solony karmel to w ostatnich latach bardzo popularny dodatek lub składnik deserów. Ja zakochałam się w nim kilka lat temu, kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować lodów o smaku solonego karmelu. Aby wykonać lody, mus lub jakikolwiek inny deser, którego bazą jest solony karmel musicie najpierw przygotować domowy sos karmelowy. Wy decydujecie, czy będzie on z dodatkiem soli czy jedynie samej wanilii. Tak przygotowany sos możecie przechowywać kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamrozić.

Trudność: 
Czas przygotowania: 20 minut

Będziecie potrzebować

Solony karmel

Składniki

250 g cukru

75 g wody

55 g masła

265 g śmietany 30%

4 g soli

ekstrakt waniliowy lub pasta z wanilii

Przygotowanie

Na patelni umieśćcie cukier oraz wodę i wymieszajcie przed rozpocząciem gotowania. Następnie podgrzewajcie na średnim ogniu do momentu, aż cukier syrop cukrowy będzie miał złoty kolor. Pamiętajcie, aby nie mieszać cukru podczas gotowania.

W następnej kolejności zdejmijcie syrop cukrowy z ognia i wmieszajcie masło, aż do rozpuszczenia. Wstawcie z powrotem na ogień i powoli wlewajcie śmietankę kremówkę. W tym momencie musicie bardzo uważać, ponieważ śmietanka w połączeniu z syropem wytworzy buzujące bąble.

Karmel powinien gotować się kilka minut. Możecie od czas do czasu przemieszać sos. Wówczas, gdy Wasz sos karmelowy będzie już gotowy, zdejmijcie go z ognia i dodajcie wanilii oraz soli (jeżeli chcecie, aby Wasz karmel był słony).

Gotowy sos przelejcie do słoika lub naczynia, które jest odporne na wysoką temperaturę i poczekajcie, aż całowicie ostygnie. Wówczas umieśćcie go w lodówce. Tak przygotowany sos możecie przechowywać w lodówce do kilku miesięcy, lub w zamrażarce.

Solony karmel użyłam jako polewy do kruchych ciasteczek oraz do kostki piernikowej.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *