Sernik borówkowy

Wiosna nadeszła, a tym samym w mojej kuchni zagościły świeże owoce. Od dawna marzył mi się owocowy sernik i akurat tym razem padło na borówki amerykański. Sernik przygotowałam w dwóch odsłonach – ombre i klasycznej.

Trudność: 
Czas przygotowania: 30 minut (6 h w lodówce)
Porcje: 20 

Będziecie potrzebować

Kruchy spód

Składniki

180 g herbatników

70 g masła

Wykonanie

Formę o średnicy 27 cm wyłóżcie na spodzie papierem do pieczenia. Następnie zmielcie herbatniki na mąkę i dodajcie roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszajcie i wyłóżcie spód formy. Starajcie się, aby spód był w miarę możliwości równy.

Tak przygotowany spód herbatnikowy włóżcie do lodówki i zacznijcie przygotowywać sernik borówkowy.

Sernik borówkowy

Składniki

500 g borówki

100 g brązowego cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 kg sera na sernik (lub mielonego twarogu)

200 g jogurtu naturalnego

150 g cukru pudru (tutaj zależy od was ile dodacie)

25 g żelatyny + 30 g wody

Wykonanie

W pierwszej kolejności namoczcie żelatynę w 30 g wody i odstawcie na około 10 minut, aż porządnie nasiąknie.

Następnie w garnuszku lub na patelni umieśćcie borówki, brązowy cukier oraz sok z cytryny i gotujcie na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nie mieszajcie za często, aby borówki się nie porozpadały. Efekt całych borówek zobaczycie później po przecięciu gotowego sernika 🙂

Do jeszcze gorących borówek (nie gotujących się!) dodajcie namoczoną żelatynę i wymieszajcie aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawcie wszystko do przestudzenia.

Wskazówka : Do małej miseczki przełóżcie trzy łyżki soku powstałego z borówek, który później przyda Wam się do dekoracji sernika.

Wersja klasyczna

W międzyczasie w mikserze umieśćcie ser na sernik, jogurt naturalny oraz cukier puder. Ulubieńcy wanilii mogą w tym momencie dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub pasty z wanilii. Ja użyłam tej drugiej. Wymieszajcie delikatnie składniki w mikserze i miksując na małych obrotach dodawajcie przestudzone borówki. Wszystko dobrze wymieszajcie na małych obrotach, a następnie wyłóżcie na kruchy spód.

W tym momencie możecie także udekorować swój sernik wspomnianym sokiem z borówek. Wystarczy, że z kropelek soku utworzycie koło na powierzchni sernika, a następnie wykałaczką płynnym ruchem narysujecie koło przejeżdżając przez krople soku z borówek. W ten sposób na powierchni sernika powinny powstać Wam małe serduszka. Tak przygotowany deser włóżcie do lodówki na minimum 6 godzin.

Wersja ombre

Przygotujcie trzy miseczki, które posłużą Wam do wykonania trzech kolorów masy sernikowej. W każdej miseczcie umieśćcie:

50 g cukru  pudru

65 g jogurtu naturalnego

330 g sera na sernik (lub mielonego twarogu)

Następnie wymieszajcie składniki w miseczkach, aż do połączenia. Ulubieńcy wanilii mogą w tym momencie dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub pasty z wanilii. Ja użyłam tej drugiej. Następnie do pierwszej miseczki dodajcie dwie łyżki borówkowego soku, natomiast do drugiej miseczki całą resztę przestudzonych borówek. Jedna miseczka powinna zostać jedynie z masą waniliową. Wszystko dokładnie wymieszajcie.

W pierwszej kolejności wylejcie na spód herbatnikowy najciemniejszą masę sernikową i poczekajcie aż porządnie zastygnie w lodówce. Po tym czasie wyłożcie kolejną warstwę borówkową (tą nieco jaśniejszą) i powtórzcie proces. Na sam koniec wyłóżcie na górę masę waniliową.

W tym momencie możecie także udekorować swój sernik wspomnianym sokiem z borówek. Wystarczy, że z kropelek soku utworzycie koło na powierzchni sernika, a następnie wykałaczką płynnym ruchem narysujecie koło przejeżdżając przez krople soku z borówek. W ten sposób na powierchni sernika powinny powstać Wam małe serduszka. Tak przygotowany deser włóżcie do lodówki na minimum 6 godzin.

Smacznego!

Sernik borówkowy

Sernik borówkowy ombre

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *